TVORNICA ČIPOVA

Južnokorejski proizvođač čipova ulaže milijarde u SAD

04.04.2024 u 13:05

Bionic
Reading

Južnokorejski proizvođač čipova SK Hynix objavio je da će uložiti procijenjenih 3,87 milijardi dolara u tvornicu memorijskih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) u Sjedinjenim Državama

Tvrtka je najavila gradnju pogona za proizvodnju inovativne ambalaže i za istraživanje i razvoj za proizvode umjetne inteligencije u West Lafayetteu u saveznoj državi Indiani. Očekuje se da će projekt potaknuti inovacije u američkom lancu opskrbe umjetnom inteligencijom i regiji omogućiti otvaranje više od tisuću novih radnih mjesta.

U SK Hynixu kažu da u novom pogonu planira masovnu proizvodnju nove generacije čipova za memoriju visoke propusnosti (High-Bandwidth Memory - HBM), ključnih za grafičke procesorskih jedinica koje treniraju sustave umjetne inteligencije kao što je ChatGPT.

Početak proizvodnje planiraju za drugu polovinu 2028., a u novoj će tvornici također razvijati nove generacije čipova i uspostaviti linije za istraživanje i razvoj inovativnog pakiranja.

Južnokorejska kompanija planira surađivati ​​sa Sveučilištem Purdue i Ivy Tech Community Collegeom na razvoju programa treniranja i interdisciplinarnih nastavnih planova i programa koji će obrazovati radnu snagu za poslove koji traže poznavanje sofisticiranih tehnologija.

SK Hynix će također podržati rad Zaklade Purdue Research Foundation i drugih lokalnih neprofitnih i dobrotvornih organizacija sklapanjem partnerstava koja omogućavaju razvoj zajednice, prilike za rast i obuku vodstva. Odvojeno su najavili da će paralelno nastaviti s planiranim ulaganjima u matičnoj Južnoj Koreji.

Tvrtka radi na pripremi lokacije za proizvodne pogone u Yongin Semiconductor Clusteru u koje će uložiti 120 bilijuna wona (89 milijardi dolara). Početak gradnje prve tvornice planiran je za ožujak 2025., a dovršetak u prvim mjesecima 2027. U planu je i gradnja mini tvornice s opremom za obradu 300-milimetarskih pločica, za testiranje poluvodičkih materijala, komponenti i opreme.