HELIKOPTER NA MARSU

Još jedna odgoda: Ingenuity neće uzletjeti prije idućeg tjedna

15.04.2021 u 09:51

Bionic
Reading

NASA-in marsovski helikopter susreo se sa softverskom greškom koju će, ako sve ide po planu, tim moći ispraviti u roku od sedam dana

Prvi let NASA-inog helikoptera Ingenuity odgođen je još jednom nakon što je mala letjelica naišla na grešku u softveu za kontrolu leta. Helikopter ostaje na tlu kratera Jezero dok inženjeri nastoje promijeniti, testirati i ponovno instalirati softver. NASA je objavila da će idućeg tjedna objaviti novi datum testnog leta.

Dva kilograma težak leteći robot na Mars je stigao 18. veljače s roverom Perseverance, a trenutno se u devetom danu od testiranja nakon što su njegove četiri nožice dotakle marsovsko tlo 4. travnja. Letjelica je prolazila kroz niz testova prije prvog leta, uključujući i 'preživljavanje' hladne noći, otključavanje elisa i nekoliko testova rotora.

Prvo polagano okretanje od 50 rpm obavljeno je prošlog tjedna, s time je NASA prvi let planirala u nedjelju. Inžinjeri su, doduše, naišli na problem tijekom testiranja rotacije velikom brzinom.

Softver je prepoznao bug i zaustavio test, što je tehnički tim tijekom vikenda potaknulo da pronađe rješenje - reinstalaciju softvera za kontrolu leta. Ova procedura uključuje osvrt na trenutni softver, provjeru i ispravljanje bugova i reinstalaciju na samo vozilo. Za tu će im proceduru, prenosi Verge, možda trebati cijeli tjedan.

'Glavna misija je ona vezana uz Perseverance koji mora nastaviti svoju glavnu misiju' rekao je Hårvard Grip, glavni pilot Ingenuityja. 'Zato imamo ograničen rok za let koji iznosi mjesec dana'.