PREUZIMANJA

Jež Sonic za 706 milijuna eura kupuje Angry Birds

17.04.2023 u 14:47

Bionic
Reading

Za tvrtku Sega Sammy Rovio je zanimljiv zbog toga što odlično poznaje tržište mobilnog igranja, a i žele njihovu mobilnu platformu za igranje Beacon

Japanski holding Sega Sammy preuzet će tvrtku Rovio Entertainment, proizvođača serijala videoigara Angry Birds.

Sega Sammy, poznat inače po popularnom liku ježa Sonica, platit će za finsku tvrtku 706 milijuna eura.

Rovio ima oko 550 zaposlenih u osam studija diljem svijeta. Prema podacima te tvrtke, Angry Birds je bila prva igra za mobitele koja je preuzeta milijardu puta. Njihove su igre dosad preuzete ukupno pet milijardi puta. Po serijalu Angry Birds su napravljena i dva filma.

Za Segu je Rovio zanimljiv zbog toga što odlično poznaje tržište mobilnog igranja, a i žele njihovu mobilnu platformu za igranje Beacon.

Očekuju kako će vrijednost globalnog tržišta igara porasti na 263,3 milijarde američkih dolara do 2026. godine, od čega će 56 posto činiti igre za mobitele.

Prihodi tvrtke Rovio porasli su na 317,7 milijuna eura u 2022. godini, s 272,3 milijuna eura u 2020. Ali, u istom je razdoblju njegova operativna dobit pala s 42,5 na 28,6 milijuna eura.

Rovio je imao tržišnu vrijednost od 707 milijuna USD do zatvaranja trgovanja u petak. Donice tvrtke skočile su za gotovo 18 posto u ponedjeljak nakon dogovora sa Segom.

Sega Sammy je japanska globalna holding kompanija nastala spajanjem giganta videoigara Sega i Sammy Corporation 2004. godine.

Sega je proizvela nekoliko franšiza videoigara u višemilijunskim nakladama i globalno je poznata po svom liku Sonic the Hedgehog, koji se također pojavio u dva filma. Sammy razvija i prodaje zabavne arkadne strojeve, piše BBC.