RADIONICA U OSIJEKU

Javite se na hackaton, izradite IoT podmornicu!

13.07.2016 u 22:51

Bionic
Reading

IoT hackaton bit će održan u subotu, 23. srpnja, od 10 do 19 sati, u prostorijama BIOS-a u Ulici J. J. Strossmayera 341 u Osijeku. Cilj je upoznati početnike i iskusnije polaznike s osnovama interneta stvari

Nema dobnog ograničenja za prijave za osječki Internet of Things Hackaton. Program je besplatan za sve učenike, studente i nezaposlene. Zaposleni će platiti 100 kuna prilikom registracije, čime će biti pokriveni troškovi za hranu i piće tijekom dana.

Pod internetom stvari organizatori podrazumijevaju bilo kakav senzorski sustav koji ima vezu s vanjskim svijetom putem internetske veze. Najčešće su to mali ugrađeni sustavi s par senzora koji očitavaju okolinu i šalju te podatke na internetsku bazu. Iz baze ih je moguće prikazati u obliku grafova koji omogućuju praćenje i usporedbe.


Zadatak hackhatona bit će programirati mikroupravljač te na njega spojiti što više senzora koji će slati svoje podatke na internet prateći temu Rad IoT podmornice

Do cilja će polaznici doći radom u tri grupe od kojih svaka ima svoju specifičnu svrhu: izrada tiskane pločice, programiranje Arduina ili uspostava IoT komunikacije. U konačnici grupe će se spojiti kako bi ostvarili zajednički cilj i izradili funkcionalnu IoT automaziranu podmornicu.

Zamišljene su tri radionice:

1) Poruke u boci: rad na komunikaciji uz pomoć sustava OpenWRT - pokazat će kako razni uređaji komuniciraju s internetom i kako prikazivati podatke.

2) Gusari: radionica će pokazati hardversku komponentu rada s IoT- pločice, senzore, njihovo povezivanje i rad.

3) Podmorničari: uz pomoć mikroupravljača (Arduino) sastavljat ćete senzore i pratiti okolinu i podražaje.

Događaj oranizira grupa zaljubljenika u IoT uz pomoć osječke udruge korisnika bežičnih sustava Osijek Wireless, Poduzetničkog inkubatora BIOS i Osijek Software Citya te uz potporu tvrtki Sartura, Crisis Innovation Lab, e-radionica te Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.