KOZMIČKE TAJNE

James Webb otkrio bizaran prizor: Što znači veliki upitnik usred svemira?

01.08.2023 u 14:13

Bionic
Reading

Novo otkriće NASA-inog popularnog teleskopa zagolicalo je maštu znatiželjnika i znanstvenika, od kojih su neki čak išli tako daleko da ovaj kozmički upitnik nazovu porukom vanzemaljaca. Odgovor na ovaj misterij je, doduše, puno racionalniji

Svemirski teleskop James Webb snimio je krajnje bizaran interpunkcijski znak zakrabuljen unutar slike Herbig-Haro 46/47, aktivno formirajućeg zvjezdanog dvojca koji se nalaze na 1470 svjetlosnih godina od Zemlje. Ova snimka visoke rezolucije u blizini infracrvenog zračenja snimljena svemirskim teleskopom Webb, a rezultat je zajedničkog nastojanja NASA-e, Europske svemirske agencije i Kanadske svemirske agencije. Ali ako zumirate dovoljno blizu, vidjet ćete astronomsku značajku koja, iz naše perspektive, nevjerojatno podsjeća na upitnik. Space izvještava da je izvorna slika objavljena prošlog tjedna te prikazuje Herbig-Haro 46/47, kao i prividan upitnik u dubokom svemiru.

Neočekivani upitnik sugerira kozmološku poruku izvanzemaljaca, Boga ili postljudske civilizacije koja upravlja našim simuliranim svemirom, no njegov je temeljni uzrok daleko od svih ovih maštovitih pretpostavki.

Kao odgovor na upit Space.coma, predstavnici Znanstvenog instituta za svemirski teleskop (STScI), koji upravlja Webbovim znanstvenim operacijama, nagađaju da bi ovaj kozmički upitnik mogao biti daleka galaksija ili par galaksija u interakciji. U tim scenarijima gravitacijske sile mogle su manipulirati ovim galaktičkim strukturama, dovodeći do iskrivljenog oblika nalik upitniku.Ovo bi također mogao biti prvi put da su astronomi zapravo bacili pogled na ovaj daleki objekt (ili objekte) koji postoji daleko izvan granica naše galaksije Mliječni put.

Matt Caplan, asistent profesora fizike na Državnom sveučilištu Illinois, ponovno je potvrdio ovu sumnju, rekavši za Space.com da je jedinstvena značajka predstavlja dvije galaksije u procesu spajanja. Prema njegovom tumačenju, poseban oblik gornjeg objekta potencijalni je znak 'plimnog poremećaja veće galaksije', odnosno veće galaksije koja se razdvaja ili izobličuje zbog prisutnih gravitacijskih sila, zaključuje Gizmodo.