TEHNO RECENZIJE

Iznenađujuće zabavna pucačina za više igrača: Zaigrali smo Helldivers 2

18.02.2024 u 16:13

Bionic
Reading

Drugi nastavak Arrowheadove znanstvenofantastične satire uspješno prenosi DNK originala i smješta ga u teatar trodimenzionalne pucačine iz trećeg lica

Devet godina nakon izlaska Magica, znanstvenofantastičnog twista na kaotičnu pucačku igru za više igrača, Arrowhead je izdao raskošniju i pristupačniju verziju popularnih Helldiversa. Riječ je o igri iz trećeg lica koja se ne suspreže od namigivanja glavnoj inspiraciji, Verhovenovim Starship Troopersima.

U njoj preuzimate ulogu svemirskog vojnika koji u ime zemaljske hegemonije svemirom širi 'demokraciju' istrebljujući izvanzemaljske vrste na planetima punima resursa. Glavni neprijatelji čovječanstva u Helldiversima 2 su divovske bube Terminidi i, nešto kasnije u kampanji, podivljali roboti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony

Eksplozivna satira

Igrači se, kao i u prvom nastavku, protiv neprijatelja demokracije bore širokim asortimanom vatrenog oružja, koristeći sve od pištolja niskog kalibra do preleta bombardera i orbitalnih udara. Rezultat je dinamična i nerijetko kaotična oluja metaka i vatre za jednog do četiri igrača, začinjena zdravom dozom vrlo ubojite prijateljske vatre. Prvi Helldiversi su pojam kolateralne žrtve posudili iz Magice, igre u kojoj igrači kao čarobnjaci nerijetko gube kontrolu nad besmisleno moćnim čarolijama, tamaneći neprijatelje, suborce, a ponekad i sebe. Ovdje sigurnu smrt jamče stvari poput autonomnih stražarskih sustava, loše plasiranih naredbi za bombardiranje ili dobrog starog utrčavanja nekome pred nišan.

Za razliku od prošlih Helldiversa, smrt lika usred misije prihvaća se puno liberalnije i opuštenije. Igrači nakon izgubljenog kolege mogu iz orbitalnog broda pozvati pojačanje i to po misiji mogu napraviti petnaest puta. Jedino što vas sprječava da neprestano ponavljate narudžbe oružja, suboraca i opreme su vremenski rokovi između dvije taktičke komande. Naime usred akcije je moguće pozvati sve od dodatne opreme do novih oružja, ali za to je u izborniku potrebno ukucati kombinaciju tipki.

Ako ovo radite dok iz svih smjerova nadiru izvanzemaljci, stres i kaos mogu utjecati na preciznost ukucavanja šifre, jer ako pogriješite, morate je unijeti ispočetka. Ova mehanika, prvi put korištena u prvim Helldiversima, radi solidno i u Helldiversima 2. Premda nikad nismo bili preveliki fanovi maničnog ukucavanja šifre usred borbe, jasno nam je zašto je prisutna.

Stvari koje su nam se svidjele

Područje u kojem Helldivers 2 briljira je dočaravanje akcije. Sva oružja imaju iznimno robustan osjećaj korištenja, neprijatelji realistično (koliko god izmišljene divovske bube to mogu) reagiraju na paljbu, a nišanjenje reagira na vaše kretanje, prisiljavajući vas da pažljivo odmjeravate kad je vrijeme za micanje, a kad za košenje neprijateljskih formacija.

Svemu tome doprinose izvanredna grafika, jako dobra glazba i širok spektar sekundarnih misija koje igračima pružaju hrpu dodatnih stvari koje mogu raditi tijekom izleta na izvanzemaljske planete. Osjećaju vojnog nastojanja doprinosi i svemirska mapa, na kojoj jasno možete vidjeti ratno nastojanje - svaka vaša misija malo doprinosi osvajanju svemira, što je dosta zgodan dodatak. Za kraj, Helldivers 2 radi na PC-ju i PlayStationu 5, što znači da ako igrate na računalu, moći ćete se zabavljati s prijateljima koji imaju konzolu.

Helldivers 2 bi, tim rečeno, bio igra godine da nema neke bolne nedostatke. A nedostataka, pogodili ste, ima.

Stvari koje nam se nisu svidjele

Počevši od zaštite protiv varanja na PC-ju, koja je u suštini rootkit što ostaje instaliran na PC-ju, pa sve do mikrotransakcija koje, premda autori kažu da se mogu kupovati valutama zarađenima u igri, ostavljaju gorak okus u ustima, ima stvari na koje se da ljutiti. Nadalje, Helldivers 2 je, bar u trenutku pisanja, igra koja pati od uspjeha - zbog neočekivanog interesa igrača nerijetko dolazi do izbacivanja iz nje, a muče je i bolni bugovi, pogotovo ako igrate s nepoznatim ljudima putem opcije quickplay. Ulazak u hub tako vas zna ostaviti u međuprostoru prije ulaska u glavnu sobu, dok smo na površini naišli na niz grafičkih grešaka i povremenog loma brojnih mehanika.

Sve ovo, kažu iz Arrowheada, spada u stvari koje će s vremenom riješiti, no to im, doduše, ne daje ispriku da pod pokrićem masivne kompanije poput Sonyja izbacuju nedovršenu igru za koju je na PC-ju potrebno dati 40 eura.

  • +13
Helldivers 2 Izvor: Screenshot / Autor: Arrowhead

Degustacija onog što dolazi

Stavimo li startne bugove, invazivnu zaštitu od varanja i cijenu na stranu, Helldivers 2 je i dalje iznenađujuće dobra igra. Riječ je o zabavnoj pucačini za vas i prijatelje koja, ako tako želite, može postati iznimno izazovnom. Zasad prisutni neprijatelji dolaze u hrpi veličina i okusa, dajući igračima puno stvari za napucavanje, a s vremenom, pretpostavljamo, njihov broj polako će početi rasti, pogotovo uzmemo li u obzir to da je igra planirana kao 'stalna usluga' u maniri Destinyja ili posrnulog, ali jednako zabavnog Warhammer 40.000: Darktidea.

  • Ime: Helldivers 2
  • Platforma: PC, PlayStation 5
  • Proizvođač: Arrowhead
  • Izdavač: Sony
  • Žanr: pucačka igra iz trećeg lica
  • Cijena: 39,99 eura