TEHNO RECENZIJE

Izazovan izlet u ekološku simulaciju gradnje, isprobali smo Terra Nil

31.03.2023 u 15:47

Bionic
Reading

Najnovija igra tvoraca BroForcea napušta nasilne i bizarne korijene njihovih dosadašnjih naslova i postavlja pitanje možete li tehnologijom vratiti prirodu u svijet devastiran zagađenjem

Terra Nil nam je bio na nišanu otkad ga je Devolver prvi put predstavio. Riječ je o neobičnoj strateškoj slagalici u kojoj se umjesto energetskom infrastrukturom bavite vraćanjem zečeva u šumu, a koju ste prije nekoliko minuta stvorili umjetnim požarima.

Vaš je zadatak pretvoriti pustoš u funkcionalni ekosustav i nakon toga eliminirati sve tragove tehnologije te prepustiti ostatak priče prirodi.

Ovo radite u tri odvojene faze, od kojih svaka traži dozu strateškog premišljanja i pažljivog planiranja. Igra, na sreću, dozvoljava povratak na početak svake faze obnove te pruža šansu za drukčiji pristup, potičući premišljanje bez prevelike penalizacije.

Raspored vjetroturbina utječe na mjesta gdje ćete staviti uređaje za detoksikaciju tla, pažljivo razmještanje sustava za navodnjavanje odredit će razmještaj vodenih masa, a sve što ste planirali (potencijalno) će propasti kad shvatite da u zadnjoj fazi obnove jednostavno ne možete doseći neka od postrojenja koja ste tijekom mukotrpnog teraformiranja postavili na nedostupno mjesto.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Free Lives

Terra Nil je igra koja se voli predstaviti kao jednostavan i opuštajući naslov u kojem opustošeni svijet vraćate u ruke majčici prirodi, no iza nekolicine bioma, pisanog vodiča s prekrasnim ilustracijama i izvrsne glazbe, nalazi se izazovna igra koja čak i na najnižoj težini od igrača zahtijeva da bude svjestan onog što radi.

Do trena u kojem na samom startu misije počnete razmišljati o tome kako ćete razmontirati sve što imate, doći ćete do sukusa cijelog ciklusa, što, s druge strane, ne mora nužno biti stresan proces. Igra, na koncu, od vas nikad ne traži da radite stvari u sumanutom vremenskom roku. Vaši potezi mogu trajati koliko god dugo želite, a jedini ograničavajući aspekt je količina sirovina kojima raspolažete.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Free Lives

Uzmemo li sve navedeno u obzir, na kraju nam priče preostaju trenuci u kojima devastiranu Zemlju ostavljamo bez traga čovječanstva i prepuštamo je prirodi. Free Lives je Terra Nilom čvrsto definirao svoje stavove o klimi i klimatskoj krizi, a na nama je da uz malo mozganja sivosmeđu pustoš u nekoliko više ili manje izazovnih etapa vratimo u ono što, pretpostavljamo, zamišljamo kao nešto što našem rodnom planetu na koncu i dugujemo.

  • +5
Terra Nil - slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Free Lives
  • Ime: Terra Nil
  • Žanr: obrnuta simulacija izgradnje
  • Platforme: Android, iOS, PC
  • Proizvođač: Free Lives
  • Izdavač: Devolver Digital
  • Cijena: 24,99 eura
>