ČIJA JE DOMENA

Istražili smo: Može li Todorić zbog bloga biti optužen za lažno predstavljanje?

26.09.2017 u 09:43

Bionic
Reading

Domena na kojoj se nalazi trenutno najpopularniji domaći blog nije u vlasništvu osobe čije ime koristi. Kako je to moguće i je li to legalno?

Jesu li u slučaju internetske domene za blog putem kojeg se Ivica Todorić javno prepucava s Vladom Republike Hrvatske, a koja je u vlasništvu tvrtke Equuleus Dine Mačeka, prekršeni propisi koji reguliraju registraciju, korištenje i upravljanje domenama u Hrvatskoj? Može li netko biti vlasnik domene koja se sastoji od imena i prezimena ako sam ne nosi to ime i prezime?

Kratak odgovor na ta pitanja je, čini se, potvrdan. No, kako to već biva u Hrvatskoj, nije sve baš tako jednostavno.

Propis koji regulira načine korištenja internetskih domena u Hrvatskoj zove se Pravilnik o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

Prema njegovim odredbama (članak 28.) korisnik nema pravo prenijeti registriranu domenu na drugu osobu, niti ju uz naknadu ni bez naknade dati domenu na korištenje drugim osobama. 

Iznimke su domene niže razine otvorene ispod registrirane domene, koje je moguće dati na upravljanje i korištenje trećim osobama. Domena će biti obrisana ukoliko se utvrdi da ju isključivo ili pretežno koristi osoba koja nije registrirana kao korisnik. 

Zabranjeno lažno predstavljanje

U članku 16. izričito je navedeno kako 'naziv domene ne smije korisniku domene omogućavati lažno predstavljanje ni prisvajanje identiteta trećih osoba, niti smije biti jednak ili zbunjujuće sličan zaštićenom nazivu ili znaku na čije korištenje korisnik nema pravo ni legitiman interes.'

CARNet je, stoji dalje u istom članku, dužan uskratiti registraciju, odnosno onemogućiti korištenje domena čiji je naziv u suprotnosti s odredbama Pravilnika.

U slučaju spora moguće je pokrenuti arbitražu. Arbitražu može pokrenuti treća osoba u ovim situacijama:

  • ime domene je isto ili u velikoj mjeri slično nekom imenu na koje treća osoba ima pravo (npr. pravo na zaštićeno ime ili znak)
  • zbog zbunjujućeg učinka istovjetnosti ili velikog stupnja sličnosti imena postoji opravdana opasnost da će značajan broj osoba biti doveden u zabludu
  • korisnik domene nema pravo ili legitiman interes za korištenje domene takvoga naziva
  • korisnik domene je registrirao domenu i/ili ju koristi suprotno načelu savjesnosti i poštenja.

CARNet je ne samo ovlašten uskratiti registraciju ukoliko nije u skladu s odredbama Pravilnika i istu obrisati, već ju može i privremeno deaktivirati ako postoji ozbiljna sumnja da je korisnik domenu registrirao mimo odredbi Pravilnika, a daljnje korištenje domene moglo bi nanijeti ozbiljnu i teško nadoknadivu štetu CARNetu ili trećim osobama.

Ništa bez prijave

Kako se to reflektira na konkretan slučaj bloga na domeni ivicatodoric.hr?

Vlasnik te domene je tvrtka Equuleus, čiji je osnivač i direktor Dino MačekPravilnik ne brani izrijekom registraciju domena koje se sastoje od osobnog imena, pa tako ni ove. Stoga dok netko ne pošalje prigovor zbog korištenja imena Ivica Todorić i zatraži arbitražu Equuleus nije, strogo gledano, u prekršaju.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj ima deset ili manje osoba s tim imenom. Osim samog osnivača Agrokora, bilo tko od njih može zatražiti arbitražu.

No, načelno gledano, isto može učiniti i bilo tko ukoliko smatra kako korisnik domene nema pravo ili legitiman interes za korištenje domene takvoga naziva, odnosno ako je registrirao domenu i/ili ju koristi suprotno načelu savjesnosti i poštenja.

CARNet nema informacije o zlorabi

U odgovoru na tportalov upit iz CARNeta su naveli kako je domena ivicatodoric.hr registrirana sukladno postupku za registraciju naplatnih domena preko registrara Extreme IT d.o.o. na korisnika Equuleus.

'CARNet, kao ni Povjerenstvo za upravljanje domenom.hr, do sada nije zaprimio nikakve informacije o tome da se domena koristi suprotno članku 16. Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vrsnom nacionalnom internetskom domenom.

CARNet deaktivira ili briše domenu nakon sto zaprimi zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova ili nadležnog suda ako postoji opravdana sumnja u zlouporabu prava. 

Napominjemo da CARNet brisanjem domene ne uklanja sadržaj, niti može utjecati na njegovo uklanjanje jer je sadržaj smješten kod pružatelja usluga hostinga ili samog korisnika', poručili su iz CARNeta.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL