TEHNO RECENZIJE

Isprobali smo Iskon.Play TV, lako prijenosnu pokućnu IP televiziju

05.11.2021 u 12:28

Bionic
Reading

Glavne prednosti Iskonove nove usluge su to što dolazi bez ugovorne obveze i radi na bilo kojem bežičnom internetu. Nije to jedino što ima za ponuditi, ali ima i nedostataka

Tijekom ljeta u telekom operateru Iskonu su potiho pokrenuli novu uslugu, nazvanu Iskon.Play TV. Imao sam priliku isprobati ju, pa evo i prvih dojmova.

Kad bih ga trebao vrlo kratko opisati, rekao bih kako je Iskon.Play TV inačica pokućnog interneta za tržište IP televizije. Naime, dolazi bez ugovorne obveze i radi putem bilo kojeg bežičnog interneta, bez obzira kojeg pružatelja usluge pristupa internetu koristite.

Kako su i set top box i prateći daljinski upravljač prilično kompaktni i lagani uređaji, to u praksi znači kako se možete povezati s praktično bilo kojim televizorom kako biste gotovo bilo gdje gledali TV program onako kako to činite u udobnosti vlastitog doma.

Bilo gdje, bilo kad? Pa, baš i ne...

Naravno, mogućnosti nisu neograničene. Iako se prikaz i kvaliteta slike automatski dinamički prilagođavaju propusnosti bežične mreže koju koristite u danom trenutku, Iskon.Play TV neće funkcionirati padne li ta propusnost ispod određene razine.

To može predstavljati problem ako ga, primjerice, namjeravate koristiti oslanjajući se na bežično povezivanje u prostoriji koja je od routera odvojena zidom ili drugom preprekom koja ometa bežični signal.

Znam to iz osobnog iskustva. Tijekom testiranja upogonio sam set top box na dvije lokacije gdje router za Wi-Fi nije bio u istoj prostoriji kao i set top box. Rezultati su bili polovični. Na jednoj nije bilo moguće otići dalje od početnog izbornika, dok je na drugoj funkcionirao besprijekorno.

Set top box podržava i povezivanje kabelom pa je ovaj problem moguće premostiti izravnim spajanjem na router. Ali, kako to nije uvijek izvedivo ili praktično, trebate imati na umu kako ograničenja ipak postoje.

Postoji još jedno ograničenje. Iskon.Play TV možete koristiti i u inozemstvu, ali samo na teritoriju država članica Europske unije, i to ako tamo boravite najviše tri mjeseca tijekom razdoblja od godine dana.

Jednostavan za postavljanje i korištenje

Postavljanje i pokretanje uređaja i usluge bilo je lako i brzo. Posebna pohvala Iskonu što u paketu sa set top boxom i daljinskim upravljačem dolaze i kabeli za HDMI te žično povezivanje s internetom, pa korisnik ne mora o tome razmišljati.

Postupak postavljanja je jednostavan, a aplikacija vas vodi korak po korak kroz njega. Jedini dio koji je potrajao nešto dulje bila je instalacija i osvježavanje dodatnih aplikacija, ali riječ je o nekoliko minuta.

Pošto sam ih bio odabrao sve, moguće je kako će vama trebati manje ako se odlučite odabrati samo poneke. Iako, mnoge među njima su korisne pa se isplati pričekati tih par minuta.

Početni izbornik je pregledan i nije teško se u njemu snaći. Posložen je u vodoravne vrpce čiji je sadržaj moguće mijenjati kako biste pregled prilagodili vlastitim potrebama i željama.

Prva je rezervirana za Iskonove usluge. Po početnim postavkama, tu su TV uživo (gledate ono što se trenutno prikazuje), Video na zahtjev, Spremili ste, TV vodič, Radio i Postavke.

U drugoj su Aplikacije i igre, redom s Googleovim servisima (Play, Play Movies, YouTube, YouTube Music, Play Games), ali moguće je dodavati i nove, između onih koje ste odabrali prilikom postavljanja (recimo, HBO Go ili Spotify).

Naglasak je na Googleu vjerojatno i zbog toga što je set top box dobio službeni certifikat te tvrtke pa su na raspolaganju više od pet tisuća aplikacija iz trgovine Play, digitalni pomoćnik Assistant, glasovno pretraživanje, casting sadržaja na druge uređaje...

Glasovno upravljanje funkcionira, ali nije još dovoljno napredno kako bi se moglo samo na njega osloniti. Očekujte kako će tražiti dosta ponavljanja i promašaja radi kalibracije.

Raznovrsne mogućnosti

Dalje slijede trake s kategorijama (Zabava, Crtani Kviz i tome slično), s najprodavanijim filmovima, preporukama...

Moguće je kreirati zasebne korisničke profile (jedan za vas, drugi za partnericu ili partnera, treći za djecu...) - do kojih dolazite putem glavnog izbornika ili zasebne tipke na daljinskom upravljaču - i za svaki od njih zasebno namjestiti postavke.

Sami možete uključivati i isključivati pakete koje želite gledati. Svi sadržaji bivaju automatski snimljeni i moguće im je pristupiti putem već spomenutog TV vodiča najdulje sedam dana od trenutka kad ste ih snimili. Posloženi su kronološki i po kanalima.

Pohranite li neki sadržaj u Moje snimke pomoću odgovarajućeg dugmeta u izborniku, bit će dostupan 30 dana.

Sadržaje je moguće pretraživati i po kategorijama, a također ćete nakon nekog vremena u vrhu izbornika početi dobivati i preporuke temeljem prethodno gledanih emisija. Označite li neki program srcem, dat ćete sustavu do znanja kako vam se takvi sadržaji sviđaju.

Također, Iskon.Play TV može prikupiti sve epizode neke serije emitirane na nekoliko različitih kanala i spojiti ih u Serijal kako biste ih mogli pogledati na jednom mjestu odjednom.

Postoji i opcija Postavi podsjetnik. Odaberete li ju pri najavi emisije za koju želite primiti podsjetnik, on će vam biti isporučen u aplikaciji Iskon.Play TV.

Kad smo već kod te aplikacije, ona je najslabija karika u eko-sustavu Iskon.Play TV-a jer je pomalo nezgrapna za korištenje i često spora, a dobro bi joj došao i temeljiti redizajn.

Prostora za poboljšanje ima i kad je riječ o uputama za korištenje Iskon.Play TV-a koje su dostupne online. Službena web stranica je prodajno usmjerena, što je i očekivano, ali ne bi bilo loše dodati joj, primjerice, prijedloge kako koristiti pojedine značajke ili upute kako upogoniti igre.

No, zato je daljinski upravljač natprosječno dobar. Nije pretrpan funkcionalnostima, nudi zasebne tipke za povratak na početni zaslon i aktiviranje glasovnog upravljanja, visoko je responzivan i lijepog minimalističkog dizajna.

Trebate li kupiti Iskon.Play TV?

Pokućni IPTV poput ovog može biti koristan u situacijama kad nije praktično prebacivati klasičnu uslugu te vrste - recimo, na putovanjima, u vikendici, za studentsku sobu ili stan i tome slično.

Ali, mogu zamisliti i kako se za njega odlučuju ugostitelji, kao i organizatori događanja kojima zbog bilo kojeg razloga može zatrebati prikaz TV sadržaja na terenu.

Lako ga je transportirati, upogoniti i koristiti. Pregledan je, intuitivan za navigaciju i nudi veliki broj naprednih mogućnosti, dodatno naglašenih kvalitetnom integracijom s Googleovim servisima.

Na pratećoj aplikaciji treba još raditi, ali ona nije presudno važna sve dok pri ruci imate daljinski upravljač i fokusirani ste na konzumaciju TV sadržaja.

Sve u svemu, riječ je o kvalitetnoj i dobro zaokruženoj usluzi koju se isplati uzeti u obzir.

Iskon.Play TV - ključne tehničke specifikacije za set top box

  • SoC: AMLogic S905D, četverojezgreni ARM
  • GPU: Mali-450
  • RAM: 2 GB DDR4
  • Memorija za pohranu: 16 GB eMMC 5.0
  • Wi-Fi: dual-band 2.4 GHz / 5 GHz 802.11ac
  • Ethernet: 100 Mbps
  • Bluetooth: 4.0
  • Ostalo: Digital Audio SPDIF, HDMI 2.0a (CEC, HDR, HDPC 1.1/2.2), USB (2x), microSD (1x, do 64 GB)
  • Ustupio: Iskon Internet