NOVOSTI IZ BARCELONE

Intel prestiže Moorea, ulazi u Indiju

28.02.2012 u 09:25

Bionic
Reading

Najveći svjetski proizvođač čipova podebljao je ponudu za pametne telefone i pokucao na vrata tržištima u Europi i Indiji

Intelov predsjednik i generalni direktor Paul Otellini imao je vrlo produktivan dan na sajmu Mobile World Congress u Barceloni.

Predstavio je suradnju s mobilnim operaterom Orange, čiji će novi pametni telefon biti utemeljen na Intelovom procesoru Atom Z2460. Omogućit će, između ostalog, pristup brojnim multimedijalnim uslugama korisnicima te tvrtke u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

S tvrtkom Lava, jednim od najbrže rastućih proizvođača mobilnih telefona u Indiji, dogovorena je dugogodišnja suradnja.

Prvi rezultat tog partnerstva bit će pametni telefon XOLO X900, utemeljen na referentnom dizajnu za Intelove pametne telefone. Bit će dostupan početkom idućeg tromjesečja i bit će prvi pametni telefon utemeljen na Intelovoj tehnologiji dostupan na indijskom tržištu.

Višegodišnja suradnja vezana uz pametne telefone i tablete dogovorena je i s tvrtkom ZTE, a bit će vezana za proizvode namijenjene bežičnim operaterima. Prvi utemeljen na Intelovoj tehnologiji trebao bi se pojaviti u drugoj polovici ove godine.

S Visom je dogovoreno višegodišnje strateško partnerstvo s ciljem razvoja rješenja za mobilnu trgovinu prilagođenih korisnicima u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju.

Suradnjom je obuhvaćen niz Visinih mobilnih usluga te pametnih telefona i tablet računala utemeljenih na procesoru Atom. Prvi korak je certificiranje referentnog dizajna za Intelove pametne telefone za mobilne financijske transakcije Visa payWave.

Bit će nastavljena suradnja s Googleom i dobavljačima na podizanju razine kompatibilnosti većine aplikacija sa servisa Android s uređajima utemeljenima na procesoru Atom.

Novi procesori za pametne telefone

Intel je predstavio planove za tri nova SoC (sustavi na čipu) proizvoda za pametne telefone.

Uz poboljšanje performansi i energetske učinkovitosti procesora Intel Atom Z2460 (poznat pod nazivom Medfield), Intel je objavio da će ta platforma ubuduće podržavati brzine do 2 GHz.

Novi procesor Atom Z2580 imat će dvostruko bolje performanse od Z2460, a podržava LTE/3G/2G. Testirat će ga u drugoj polovici godine, a prvi proizvodi s tim procesorom trebali bi se pojaviti u prvoj polovici 2013.

U planu je i procesor Intel Atom Z2000, namijenjen tržišnom segmentu povoljnih pametnih telefona, za koje se predviđa da bi ih moglo biti 500 milijuna primjeraka do 2015. godine.

Platforma obuhvaća procesor Atom brzine 1 GHz s mogućnošću pristupa webu i igranja igara sa servisa Google Android. Podržan je i modem Intel XMM 6265 3G HSPA+ Dual-SIM 2G/3G, što bi korisniku trebalo donijeti smanjenje troškova. Testiranje će biti obavljeno sredinom ove godine, a prvi proizvodi trebali bi se pojaviti do početka 2013.

Otellini je najavio da će procesor Atom prestići Mooreov zakon, da će Intel sljedeće godine početi isporučivati 22-nanometarske sustave na čipu radi certifikacije pri operaterima te da već razvija 14-nanometarsku SoC tehnologiju.

Godine 2011. Intel je isporučio više od 400 milijuna mobilnih platformi. U Barceloni je predstavio XMM 7160, naprednu platformu LTE/3G/2G s podrškom za dolaznu vezu od 100 Mb/s i odlaznu vezu od 50 Mb/s te za HSPA+ 42 Mb/s. Testirat će ga u drugom tromjesečju, a predstavljanje klijentskih dizajna očekuje se do kraja 2012.

U testnoj fazi je i platforma XMM 6360, novo tanko modemsko 3G HSPA+ rješenje s podrškom za dolaznu vezu od 42 Mb/s i odlaznu vezu od 11,5 Mb/s za mala kućišta.

Pogledajte što je Otellini imao za reći o razvoju procesora za pametne telefone: