ATOM APPUP CENTER

Intel pokrenuo trgovinu aplikacijama

08.01.2010 u 12:31

Bionic
Reading

Intel je, po uzoru na Apple, pokrenuo trgovinu aplikacijama namijenjenim za uređaje koje pokreće njihov procesor Atom

Nakon uspjeha Appleove trgovine aplikacijama (App Store) za iPhone i iPod Touch, mnoge druge tvrtke su odlučile napraviti istu stvar. Na red je došao Intel koji je najavio otvaranje internetske trgovine aplikacijama nazvane Atom AppUp Center. Kako joj ime kaže, namijenjeno je uređajima koje pokreće Intelov Atom procesor.

Zasad je dogovoreno da će softver za pristup trgovini biti isporučivan s netbook računalima koja proizvode Asus, Acer i Samsung. Isto tako će softver raditi i na Linuxu i na Windowsima. Oni koji planiraju kupiti netbook nekog drugog proizvođača morat će sami preuzeti softver za pristup trgovini.

Zasad je Atom AppUp Center u beta fazi razvoja i nema velik broj aplikacija za download, ali je Intel objavio da pregovara s preko 3.000 developera o izradi aplikacija za njegovu trgovinu. Slično kao i kod Applea Intelova trgovina, zahtijeva podatke o kreditnog kartici da bi se aplikacije mogle kupovati jednim klikom. Predviđamo da se na taj način nabavljanja aplikacije neće odlučiti jako velik broj korisnika jer Atom pokreće uglavnom računala, a ona ionako imaju najbolji pristup internetu, pa tako i mnoštvu aplikacija na raznoraznim servisima, kao i na stranicama proizvođača.