DRUŠTVENE MREŽE

Instagram se (napokon) odlučio pozabaviti neželjenim privatnim porukama

04.08.2023 u 14:33

Bionic
Reading

Društvena mreža uvodi nova ograničenja na fotografije i tekst kako bi suzbila lavinu neželjenih privatnih poruka

Instagram će neželjenim akterima otežati zatrpavanje vašeg ulaznog kaslića. Društvena mreža izbacuje stroža pravila za privatne poruke koja, među ostalim, pošiljatelje ograničava na jednu poruku ako nisu pratitelji profila. Morat ćete prihvatiti poziv na razgovor prije nego što pošalju išta više. Privatne poruke su također dobile dodatno ograničenje broja znakova, piše Engadget.

Kompanija je nova ograničenja za poruke počela isprobavati još kasno u lipnju, s time da već raspolaže alatima za suzbijanje spama uključujući 'skrivene riječi', alat koji skriva poruke s određenim riječima i emotikonima. Tu su i novi filtri za prevare i spam koje, premda pomažu, tu i tamo propuste poruke od pokojeg prevaranta.

Instagram ovaj potez opisuje kao sigurnosnu mjeru namijenjenu prije svega ženama. Firma navodi da žene često primaju neželjenu golotinju. Ovim se mjerama, tim rečeno, zaustavljaju neželjene fotografije, no to i dalje neće zaustaviti slanje nepoželjnih poruka.

Ovaj dodatak dolazi u jeku sve žešćih kritika političara i kritičara koji inzistiraju na uvođenju mjera protiv zlostavljanja, pogotovo za mlade. Zakon kojeg predlaže Senat tražit će roditeljsko odobrenje za djecu koja odluče koristiti društvenu mrežu dok je, primjerice, Akansas čak uveo dobno ograničenje. Ove mjere teoretki rješavaju dio prigovora s kojima se Meta u posljednje vrijeme sve češće suočava.