SKUP U HGK-U

Inovatori traže poslove u Hrvatskoj

19.12.2012 u 19:23

Bionic
Reading

Kupac na domaćem tržištu jedna je od ključnih referenci za proboj hrvatskih inovatora na inozemnim tržištima. A dobro bi im došlo i privremeno oslobađanje od poreza na prihode od inovativnih proizvoda

Država mora inovativnim poduzećima omogućiti dobivanje poslova na domaćem tržištu jer je prvo pitanje s kojim se sreću kad pokušavaju nastupiti u inozemstvu ono o domaćim referencama, istaknuto je na skupu u Hrvatskoj gospodarskoj komori na kojem su sudjelovali inovatori, predstavnici Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj i Zajednice za inventivni rad HGK-a.

Premalo je domaćih kupaca za hrvatske inovacije i to je osnovni problem jer zbog toga inovativna poduzeća ne mogu narasti, smatra direktor poduzeća Altpro Zvonimir Viduka. On poziva državu da prati domaće inovacije, pomaže u komercijalizaciji, a javni sektor da kupuje domaće inovativne proizvode.

Reindustrijalizacija zasnovana na inovacijama trebala bi biti temelj gospodarskog oporavka, smatra čelnik Tehnixa Đuro Horvat. Kaže da su industrijske inovacije opće dobro i da se u skladu s tim prema njima treba ponašati, ali da bez prepoznavanja na tržištu one tu vrijednost nemaju. Kao i Viduka, on poziva državu da pomogne svojim narudžbama i angažmanom u promociji inovacija.

Brojni okupljeni inovatori zahvalili su HGK-u na potpori, a najglasnije je odjeknuo istup Alojzija Šestana iz tvrtke Šestan-Busch, koji smatra da hrvatske vojne industrije uopće ne bi bilo bez potpore HGK-a. Ujedno je ustvrdio kako Hrvatska ne može iznjedriti veliku globalno uspješnu tvrtku.

Mogao se čuti i prijedlog o oslobađanju od poreza na prihode od inovativnih proizvoda tijekom razdoblja od jedne godine.

Predsjednik HGK-a Nadan Vidošević kazao je kako Hrvatska izlaz iz gospodarske krize treba tražiti na novim osnovama pri čemu inovacije čine nezaobilazan dio. Pozvao je na stvaranje sustava za njihovo prepoznavanje, promociju i komercijalizaciju.

'Država ne može riješiti sve naše probleme, ali može i treba osigurati poticajno okruženje za rad inovatora i općenito kreativaca koji stvaraju novu dodanu vrijednost. Nužni su sustavni poticaji za djelovanje talentiranih i inovativnih pojedinaca. Pritom valja naglasiti da je rad inovatora svrsishodan, odnosno društveno poželjan samo kada se inovacije komercijaliziraju', rekao je Vidošević.

Tajana Kesić Šapić, direktorica Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj HGK, najavila je izradu promotivne brošure 'Budimo inovativni', koja će predstaviti 50 najboljih, komercijaliziranih hrvatskih inovacija.

Centar će pružiti stručnu pomoć u pribavljanju sredstava u okviru Vladinih programa poticanja malog gospodarstva te savjetodavna pomoć u vezi financiranje poduzetničkih inovacijskih projekata.

Osigurat će supokroviteljstvo na niz sajmova u zemlji i inozemstvu, kao i pokrenuti novi projekt, pod nazivom 'Inovativne misije'.

Temeljem prijedloga inovatora, odabrano je pet tržišta (Engleska, Rusija, Belgija, Katar i Turska) na kojima će se dodatno predstaviti hrvatski inovatori i dobiti priliku za izravne susrete s potencijalnim poslovnim partnerima.