ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Hubble je zabilježio tajanstvenu eksploziju usred ničeg duboko u svemiru

09.10.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Po prvi put je inače rijedak svemirski fenomen zabilježen izvan galaksije. Znanstvenici zasad nemaju dobro objašnjenje o čemu bi se moglo raditi

Svemirski teleskop Hubble nedavno je zabilježio nešto čudno: iznimno svijetao, iznimno brz bljesak svjetlosti koji se pojavio usred ničega.

Ovaj je rijedak fenomen tehnički poznat kao svjetlosni brzi plavi optički prijelaz (Luminous Fast Blue Optical Transient, LFBOT). Neobično je to što se ovog puta dogodio izvan galaksije.

Od 2018. godine, kad su prvi put otkriveni, ovi su bljeskovi primjećeni tek nekoliko puta.

Finch, kako je konkretno ovaj događaj nazvan, zabilježen je između dvije galaksije. Od jedne je bio udaljen 50 tisuća svjetlosnih godina, a od druge oko 15 tisuća svjetlosnih godina.

Otkriće je zbunilo astronome, koji su dosad smatrali kako LFBOT-ovi dolaze iz unutrašnjosti galaksija u kojima nastaju zvijezde. Finch se odvio daleko od bilo kojeg područja nastajanja zvijezda.

Nesvakidašnji bljesak također je promatran pomoću drugih instrumenata poput zemaljske zvjezdarnice Gemini South, koja je otkrila da je temperatura Fincha iznosila nevjerojatnih 20 tisuća stupnjeva Celzijusa.

Ti bljeskovi postaju svjetliji i tamne u samo nekoliko dana. Usporedbe radi, supernove kroz takav ciklus prolaze tijekom nekoliko mjeseci.

Jedna od teorija kojom se pokušava objasniti LFBOT-ove kaže kako je riječ o posebnoj i rijetkoj vrsti supernove, koja se događa vrlo velikim i kratkotrajnim zvijezdama. Kako ove zvijezde ne traju dugo, obično se nalaze u blizini zvjezdanih rasadnika u kojima su rođene.

Ali, Finch se ne uklapa dobro u tu teoriju.

Moguće je da bljeskove zapravo ne uzrokuju supernove, već zvijezde koje su rastrgale crne rupe.

Također, moguće je kako je bila riječ o brzoj zvijezdi koja je prolazila između dviju galaksija i eksplodirala tijekom svog putovanja, piše Digital Trends.