UTRKA DO KRAJA GODINE

Huawei pretekao Apple, no hoće li to potrajati?

29.08.2018 u 12:30

Bionic
Reading

Analitička kuća Gartner objavila je izvješće o industriji pametnih telefona za drugo ovogodišnje tromjesječje. Kineska tvrtka Huawei izgurala je Apple s drugog mjesta top-liste najvećih svjetskih proizvođača

Ukupna prodaja smartfona krajnim korisnicima od travnja do lipnja 2018. godine dosegla je 374 milijuna uređaja, što je dva posto više nego u isto vrijeme lani.

BLIŽI SE VRIJEME

Što sve možemo očekivati od Applea ove jeseni?

Pogledaj galeriju

Samsung je prvi po broju prodanih primjeraka i tržišnom udjelu. Južnokorejska tvrtka prodala je 72,3 milijuna pametnih telefona, što joj je donijelo tržišni udio od 19,3 posto. Usporedbe radi, prošle su godine u isto vrijeme zabilježili prodaju 82,9 milijuna primjeraka i tržišni udio od 22,6 posto.

Na drugom mjestu po prvi put se našao Huawei, sa 49,8 milijuna prodanih smartfona i tržišnim udjelom od 13,3 posto. Prošle godine prodali su 35,9 milijuna mobitela i držali udio od 9,8 posto.

Apple je treći, sa 44,7 milijuna prodanih primjeraka i udjelom od 11,9 posto. To je tek nešto više nego lani, kad su prodali 44,3 milijuna smartfona. No, tržišni udio pao im je s 12,1 posto.

Gartnerov analitičar Anshul Gupta Huaweijev uspon pripisuje nastavku unošenja inovativnih značajki u uređaje i proširenju ponude. Što se Applea tiče, potražnja za iPhoneom X usporila je znatno ranije nego lani kad su novi iPhonei predstavljeni.

Slične brojke ponudila je i analitička kuća IDC tijekom prošlog mjeseca. U samom Huaweiju najavili su kako će preteći Apple po broju prodanih primjeraka na godišnjoj razini do iduće 2019.

No, Apple tek treba predstaviti tri nova modela tijekom rujna, pa trebamo pričekati kako bismo vidjeli kako će se ova utrka okončati, piše 9 to 5 Mac.