POTPISUJE LEICA

Huawei P9 je mobilno čudo sa dvije stražnje kamerice

31.05.2016 u 07:37

Bionic
Reading

Huawei je otkrio svoju mobilnu perjanicu za 2016. godinu, a poseban naglasak je stavljen na dvostruki sustav kamerica s Leica certifikacijom. P9 linija pametnih telefona sa stražnje strane krije 'uobičajenu' 12-megapikselnu kamericu, kraj koje se nalazi još jedna 12-megapikselna kamerica namijenjena snimanju jednobojnog materijala. Zvuči neobično?

Neobično uistinu jest, no za razliku od prethodnih mobilnih pokušaja drugih proizvođača s tvrdnjama o 'revoluciji u svijetu fotografija', korištenje ovakvog sklopa možda i ima smisla. Spomenuti monokromatski senzor nema RGB filtriranje poput onog drugog senzora, čime je omogućeno utrostručavanje 'svjetlosnih informacija' za obradu.

Srce novog uređaja pak čini Huaweijev vlastiti čip, Kirin 955 (četiri jezgre na 2,5GHz te četiri na 1,8GHz), uparen s 3GB radne memorije i 32GB spremišnog prostora (za EU tržište) proširivog microSD karticama. P9 je usprkos korištenju dvije kamerice prilično elegantnog (i od ranije poznatog) dizajna, čemu sigurno pomaže kućište debljine svega 6,95 milimetara. U njemu se smjestila i baterija od 3.000mAh, baš kao i USB-C priključak. 5,2-inčni zaslon je izveden u IPS tehnologiji i razlučivosti 1.920 puta 1.080 piksela.

Linija P9 pametnih telefona posebna je i po realizaciji partnerstva Huaweija s elitnom kompanijom iz fotografskog svijeta - Leicom. Iako je optika s certifikatom, valja napomenuti kako je nije radila Leica, no kompanija je pomogla i u razvoju aplikacije za snimanje video/foto materijala.

Huawei je dvostruki sustav kamerica koristio ranije (u modelu Honor 6 Plus), no dok je tada riječ bila o dva RGB izdanja za stvaranje lažnog 'bokeha', u P9 modelima se nalazi i jedan monokromatski senzor. On ima veliku ulogu u poboljšanju fotografija u smislu kontrasta i dinamičkog raspona.

Nova perjanica Huaweija će u 'običnom' izdanju u Europi koštati 599 eura.

Kako je ranije sugerirano, P9 oznaka zapravo čini više modela, a Huawei je odmah predstavio i P9 Plus - nešto veću izvedbu perjanice. Osnovne razlike pored dijagonale (P9 Plus je 5,5-inčni uređaj) su u zaslonu, gigabajtu više memorije i većoj bateriji.

Zaslon modela P9 Plus također je razlučivosti 1.920 puta 1.080 piksela, no za prikaz je zaslužan Super AMOLED iz Samsunga. P9 Plus ima ukupno 4GB radne memorije i 64GB spremišnog prostora, kao i bateriju od 3.400mAh. Od dodatnih sitnica treba izdvojiti IR emiter, stereo zvučnike, mogućnost brzog punjenja te zaslon osjetljiv na pritisak. U Europi će ovaj model koštati 749 eura.