Krenuo startup collider

Hrvatski DotMetrics u regionalnom financijskom akceleratoru

24.01.2017 u 08:34

Bionic
Reading

Nakon četiri mjeseca traženja, ogranak konzultantske kuće PwC u regiji srednje i istočne Europe (PwC CEE) odabrao je 13 novih poduzeća za financijske tehnologije kojima će pomoći u ubrzanju poslovanja svojim programom Startup Collider

Startup Collider nova je inicijativa za osnaživanje i promicanje novih poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi. Godišnji ciklus programa započinje tromjesečnom osnovnom obukom. Prvi je ciklus počeo 9. siječnja 2017. U prvoj skupini sudionika su nova poduzeća s rješenjima za sektor financijskih usluga, među kojima je i jedno iz Hrvatske.

Svakom novom poduzeću odabranom za program ubrzanja poslovanja dodijeljena su dva mentora - jedan stručnjak izvan PwC-a i jedan od najuspješnijih zaposlenika PwC-a. Nakon opsežnog programa ubrzanja poslovanja vrijeme je za fazu probijanja na tržište i ostvarivanja konkurentnosti u trajanju od šest do devet mjeseci tijekom kojeg će PwC i nova poduzeća zajedno raditi na dokazivanju koncepta i prvoj prodaji. Zrelija nova poduzeća automatski će ući u ovu fazu.

Do kraja programa ubrzanja poslovanja nova poduzeća pripremit će ponude usluga, poslovne planove i procese te se upoznati s vlastitim tržištem, potrebama klijenata, propisima i drugim pitanjima koji se odnose na njih.

Prilika za ulaz na nova tržišta

PwC prvoj generaciji startupova nudi dijeljeni prostor za rad, smještaj tijekom programa za ubrzanje poslovanja, mentore i prečac do tržišta. Rješenja nekih novih poduzeća bit će ugrađena u PwC-ove usluge, dok će se druga poduzeća naći u prilici da pronađu nove kupce i partnere u globalnoj mreži PwC-a.

Ovisno o zrelosti, nova poduzeća sudjeluju u jedan od dva smjera programa. Prvi smjer zove se Bootcamp i u njemu sudjeluje osam poduzeća s dokazano minimalno održivim proizvodom (Xchanger, Cognitum, Claims Control, Blueopes, Talk Bank, finAPI, Autenti i Jumbster), koji će dobiti priliku sudjelovati u intenzivnoj tromjesečnoj intenzivnoj obuci za nadogradnju vještina.

Drugi smjer zove se Fast Track i u njemu sudjeluje pet novih poduzeća s većim inicijalnim interesom tržišta i višom razinom zrelosti (Noa Tech, Cyber Productivity, Dotmetrics, Transparent Data i Coinfirm), koja mogu proširiti svoju mrežu zahvaljujući snazi globalnog dosega PwC-a.

Tko će sve sudjelovati u Startup Collideru?

Xchanger (Poljska) - platforma za usporedbu usluga većeg broja posrednika koja bi trebala omogućiti uštede do 25 posto pri tečajnim transakcijama u odnosu na banke.

Cognitum (Poljska) - platforma s rješenjima za prikupljanje podataka, pohranu, pretraživanje arhiva i mrežnu obradu bez obzira na složenost podataka.

Claims Control (Litva) - sustav za dijeljenje predmeta za isplatu štete po polici osiguranja koji nudi otvaranje mrežnih predmeta o štetama koji se mogu podijeliti sa svim sudionicima u obradi tog zahtjeva.

Blueopes (Mađarska) - automatska nebrandirana usluga za upravljanje imovinom temeljena na umjetnoj inteligenciji.

Talk Bank (Rusija) - prva digitalna banka u kojoj nije potrebna instalacija aplikacija da bi se koristila umjetna inteligencija unutar sustava za poruke kao što su Telegram, Facebook, Viber ili Siri. Žele ponuditi interaktivno bankarstvo, osobne usluge i financijske savjete prilagođeni potrebama pojedinih klijenata.

finAPI (Poljska) - rješenje za banke koje moraju ispuniti zahtjeve 2. direktive o platnim uslugama s rješenjima za izgradnju novih digitalnih ekosustava između banaka i novih poduzeća zainteresiranih za financijske aktivnosti.

Autenti (Poljska) - platforma za mrežno odobravanje dokumenata i potpisivanje ugovora, koja pretvara tradicionalne B2B i B2C transakcije u e-trgovinu zahvaljujući e-potpisima koji nastaju samo jednim klikom.

Jumbster (Poljska) - web-aplikacija koja omogućuje vozačima i poduzećima kupnju goriva na internetu po nižim cijenama, kao i prodaju podataka prikupljenih iz automobila bankama, naftnim poduzećima i proizvođačima automobila.

Noa Tech (Poljska) - omogućuje malim i srednjim trgovcima smanjenje troškova rukovanja gotovinom u njihovim trgovinama.

Cyber Productivity (Poljska) - mrežni je automatizirani računovodstveni sustav za poslovne klijente banke (mikropoduzeća/MSP) koji koristi robotsko računovodstveno rješenje za eksternalizaciju poslovnih procesa.

DotMetrics (Hrvatska) - platforma za mjerenje posjećenosti domaćih web-stranica i prikupljanja velike količine podataka u realnom vremenu.

Transparent Data (Poljska) - rješenje za upravljanje rizicima koje nudi trenutačne, pouzdane i sveobuhvatne podatke koji pomažu poduzećima u upravljanju rizicima i općenito osnažuju njihovu sposobnost donošenja odluka.

Coinfirm (Poljska) - platforma za zaštitu od rizika i osiguranje sukladnosti u blockchain transakcijama povezanima s borbom protiv pranja novca i praksama provjere potencijalnih partnera.

Više: Startup Collider