BLISKA BUDUĆNOST

Hoćemo li doista uskoro Google Earth gledati kao prijenos uživo?

05.07.2018 u 11:42

Bionic
Reading

Tehnologije koje bi omogućile streaming videa u boji visoke razlučivosti iz svemira u stvarnom vremenu već postoje ili su nadomak ruke. No, Google Earth uživo neće biti jeftin

Kako bi bilo kad bi se slike u Google Earthu osvježavale ne svakih nekoliko godina već svakih nekoliko sekundi? Ili kad bismo Zemlju gledali u prijenosu uživo iz svemira?

Uskoro bi navedeno moglo biti moguće zahvaljujući razvoju kamere razlučivosti 4K UHD koja može streamati video zapise u boji s visine od gotovo 500 kilometara ravno nazad na Zemlju, kao i razvoju bespilotnih letjelica.

  • +3
Junove snimke Jupitera Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Lansiran u siječnju ove godine, satelit VividX2 britanske tvrtke Earth-i počeo je slati prvi video u punom koloru iz svemira. Uz slike iz više kutova koje mogu poslužiti za slaganje trodimenzionalnih modela, ima i način rada nazvan video staring.

Dok putuje brzinom od 23,1 tisuće kilometara na sat satelit stalno preusmjerava kameru kako bi ostala fiksirana na određenu lokaciju. Rezultat je dvominutni video snimljen s 50 sličica u sekundi, u kojem svaki piksel predstavlja 60 centimetara.

Earth-i | Unlocking New Insights Using Video Data From Space Izvor: Društvene mreže / Autor: Earth-i Ltd.

Satelit također može u stvarnom vremenu snimati piste u zračnim lukama, kretanje brodova u lukama i tereta oko njih. Njegove je snimke moguće koristiti za brojanje automobila na autocestama, koliko ljudi prijeđe državnu granicu u danom vremenu, pa čak i koliko električne energije daje farma vjetroelektrana.

Video u boji važan je zato što omogućava značajno bolje prepoznavanje i praćenje objekata, kao i praćenja promjena na snimci tijekom vremena.

Satelit VividX2 funkcionalni je prototip za nadolazeći komercijalni proizvod Vivid-i Constellation. U tvrtci Earth-i planiraju ih lansirati ukupno 15 te tako pokriti cijelu Zemlju minimalno tri puta dnevno.

Industrija u razvoju

Već postoji velika količina podataka prikupljenih promatranjem i snimanjem Zemlje iz svemira. Uz obilje komercijalnih setova na raspolaganju su i besplatni podaci iz programa Copernicus Europske komisije, kao i s američkih satelita Landsat.

Earth-i | Vivid-i Constellation - colour video from space Izvor: Društvene mreže / Autor: Earth-i Ltd.

Ni Earth-i nije jedina tvrtka koja se bavi satelitskim snimkama u stvarnom vremenu. Planet Labs ima 200 satelita u orbiti koji, između ostalog, prate promjene u vojnim instalacijama u Iranu i Sjevernoj Koreji, ali i kretanje ptica selica. No, njihove su snimke crno-bijele, razlučivosti do 72 cm po pikselu. Google je među većim investitorima koji su uložili novac u njih, kao i njihov kupac.

U kanadskoj tvrtci Urthecast, koja je streamala video u boji uživo s Međunarodne svemirske postaje 2015. godine, planiraju lansirati 16 satelita (osam optičkih i osam radarskih), koji će raditi u parovima u sklopu konstelacije OptiSAR kako bi stvorili jedinstvene 3D ili 'geospacijalne' slike te video na 30 sličica u sekundi cijele Zemljine kopnene površine (bez Antarktike).

S druge strane, tvrtka DroneDeploy već ima softver pomoću kojih dronovi mogu stvarati zemljovide u stvarnom vremenu. Koriste ga poljoprivrednici za praćenje stanja usjeva i građevinari za praćenje napretka radova na terenu.

Koristeći satelite i/ili dronove tehnički je moguće napraviti servis poput Google Eartha koji bi u stvarnom vremenu osvježavao slike Zemlje iz svemira i omogućio streaming videa uživo.

No, kako bi za to trebalo blizu tisuću satelita i znatno više bespilotnih letjelica koje bi letjele na visinama do 20 km, to ne bi bio jeftin pothvat, piše Tech Radar.