PROMIJENIO STRANU

Haker u zatvoru izmislio zaštitu protiv 'skimmera'

22.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Rumunjski haker dobro je iskoristio svoj boravak u zatvoru i razvio sustav za zaštitu bankomata od 'skimminga' - neovlaštenog kopiranja podataka s bankovnih kartica

Da boravak u zatvoru ne mora uvijek biti loša stvar, pokazao je Valentin Boanta, koji je zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u prijevari na bankomatima iskoristio kako bi osmislio uređaj koji sprečava upravo takve krađe.

Boanta je iza zatvorskih rešetaka završio jer je bandi koja se bavila krađom podataka s bankovnih kartica na bankomatima nabavljao 'skimmere' odnosno čitače za te podatke.

Nakon što je uhićen, Boanta je okrenuo novu stranicu u svom životu i posvetio se borbi protiv istog onog kriminala kojim se prije toga bavio.

Tako je razvio uređaj koji je nazvao SRS - Secure Revolving System - koji mijenja način na koji bankomati čitaju podatke s bankovnih kartica.

Kartica se u SRS umeće po širini, a ne kao sad po duljini. Taj način, ističe Boanta za Reuters, onemogućava 'skimmerima' čitanje i kopiranje podataka s magnetne vrpce.

SRS potom karticu rotira i ubacuje u bankomat, a nakon završetka transakcije izbacuje ju na isti način van.

Cijeli projekt prepoznala je i rumunjska vlada te Europska unija. Tako se razvoj SRS-a kojim se bavi Gnosis Kernel, a koji bi trebao krenuti u proizvodnju ove godine, financira iz strukturnih fondova EU.

Vrijednost projekta procijenjena je na više od milijun rumunjskih leia (1,7 milijuna kuna), a EU ga financira s oko 750 tisuća leia (1,3 milijuna kuna).