VUK SAMOTNJAK

Haker srušio GoDaddy, tisuće siteova nedostupno

11.09.2012 u 09:55

Bionic
Reading

Div internetskog hostinga i DNS servisa pokleknuo je, čini se, pod napadima DDoS iza kojih stoji jedan pripadnik Anonymousa

Web siteovi koji koriste usluge hostinga i DNS-a putem tvrtke GoDaddy bili su veći dio ponedjeljka nedostupni, nakon što je, čini se, haker upao u računalni sustav te kompanije i napravio dar-mar.

Haker je odgovornost preuzeo koristeći korisnički račun Anonymous Own3r na Twitteru, navevši kako je GoDaddy izbacio s mreže napadom tipa DDoS, koji je mogao trajati satima ili danima. Učinio je to kako bi testirao koliko je GoDaddy siguran te zbog drugih razloga, koje nije naveo. Navodno je Brazilac. 

U GoDaddyju su potvrdili probleme s pružanjem usluga korisnicima, navevši da su počeli oko deset ujutro po lokalnom vremenu i trajali do pet poslijepodne istog dana. 

Nisu ni potvrdili, ali ni demantirali da je riječ o posljedicama hakerskog napada, piše CNET. Nisu objavili podatke koliko je siteova bilo nedostupno zbog napada, pa čak ni je li riječ o tisućama ili milijunima, kao ni jesu li u pitanju bili samo oni koji koriste hosting ili i oni koji koriste i DNS. Nadaju se da će više informacija imati tijekom iduća 24 sata.

Broj siteova pogođenih napadom mogao bi biti ogroman. GoDaddy, inače poznat i po reklamama s ljepoticama bujnog poprsja, jedan je od najvećih internetskih servisa za hosting na svijetu, kao i najveći registar domena. 

Isprva se mislilo da iza napada stoji haktivistički kolektiv Anonymous. No odgovornost je preuzeo jedan haker tvitnuvši da je djelovao sam. Brojne simpatizere Anonymousa, ujedno i korisnike usluga GoDaddyja, taj potez nije oduševio.