PROJEKT LOON

Googleovi internetski baloni kreću u testiranje

17.02.2016 u 06:53

Bionic
Reading

Kreće testiranje smionog Googleova projekta koji treba dovesti internetsku vezu do udaljenih krajeva svijeta koristeći visokoleteće balone

Testiranje projekta Loon počet će tijekom ove godine u Indoneziji i drugim dijelovima svijeta.

Malo je nedostajalo da ovaj projekt ne preživi fazu razvoja. U Googleu su muku mučili s pronalaženjem dizajna balona koji će moći predvidljivo se kretati stratosferom, a da su pritom izdržljivi i nisu skupi.

Odabrani model prošle je godine obišao svijet 19 puta tijekom 187 dana, noseći opremu koja je pružala internetsku vezu brzine 15 megabita po sekundi.


Osim u Indoneziji, Loon bi se trebao pojaviti i u Šri Lanci, a u tijeku su i pregovori s telekomima u nizu drugih zemalja. U Googleu očekuju kako bi tijekom idućih pet do deset godina do interneta tako moglo doći još pet milijardi ljudi.

Loon je jedan od više smionih projekata kojima se Google bavio zadnjih godina. Nisu svi uspjeli preživjeti. Među odbačenima su, recimo, vertikalna poljoprivreda (uzgoj namirnica uz desetinu vode i stotinu inače potrebne zemlje), prijevoz tereta raketom koja bi mogla sletjeti bez piste (izvedivo, ali preskupo)...

Drugi, poput autonomnih vozila, guraju dalje iako su naišli (a i dalje nailaze) na ozbiljne poteškoće.

Više:re/code