PROTIV CENZURE

Google peticijom protiv Angele Merkel

29.11.2012 u 12:05

Bionic
Reading

Google je krenuo u otvorenu borbu protiv njemačkog prijedloga plaćanja autorskih prava na novinske članke koji se pojavljuju u rezultatima pretraživanja. Ovoga puta u pomoć je pozvao sve Nijemce

Posljednja u nizu Googleovih peticija za slobodan internet usmjerena je protiv njemačke vlade.

Točnije, Google je pokrenuo kampanju protiv njemačkog prijedloga plaćanja autorskih prava za novinske članke u rezultatima internetskih pretraživača.

Kampanja pod nazivom 'Želiš li i ubuduće pronaći to što tražiš?' potiče korisnike da izvrše pritisak na svoje predstavnike u Bundestagu i potpišu peticiju kojom se protive njemačkom prijedlogu.

Kako navodi ZDNet, prijedlog koji podupire koalicijska vlada njemačke premijerke Angele Merkel zapravo je rezultat intenzivnog lobiranja njemačkih medijskih magnata.

Google je i ranije upozoravao na posljedice koje bi izglasavanje takvog prijedloga moglo imati na korištenje pretraživača i internet uopće.

Sada su pojačali svoje napore jer prijedlog dolazi na raspravu u Bundestag.

'Većina korisnika nikada nije čula za prijedlog zakona. Takav zakon bi utjecao na svakog korisnika interneta u Njemačkoj i značio manje informacija, a veće troškove', izjavio je Googleov Stefan Tweraser.

Njemačko udruženje izdavača ističe kako je aktualni prijedlog zakona nepotreban jer Google dopušta tvrtkama da zabrane pretraživanje sadržaja njihovih web stranica.

Na to su se nedavno odlučili izdavači i Brazilu kada su svi članovi njihovog Nacionalnog udruženja novina zatražili od Googlea da ih makne iz svog indeksa pretraživača.

Google se sa sličnim problemom susreće i u Francuskoj gdje je sam pretraživač zaprijetio da će izbrisati sve francuske medije iz rezultata pretraživanja ako ne odustanu od tzv. poreza na linkove.