NAKON TUŽBE

Google briše hrpe podataka sakupljenih u Chromeovom inkognito modu

02.04.2024 u 08:26

Bionic
Reading

Radi se o dijelu predložene kolektivne nagodbe podnesene saveznom sudu u Kaliforniji

Google je pristao uništiti ili deidentificirati milijarde zapisa s podacima o pregledavanju weba prikupljenih dok su korisnici bili u privatnom pregledavanju u 'inkognito modu', prema predloženoj nagodbi za kolektivnu tužbu podnesenoj u ponedjeljak.

Predložena nagodba u slučaju Brown protiv Googlea također će zahtijevati otkrivanje podataka o tome kako Google prikuplja informacije u anonimnom načinu rada i postaviti ograničenja za buduće prikupljanje podataka. Ako je odobri federalni sudac u Kaliforniji, nagodba bi se mogla odnositi na 136 milijuna Googleovih korisnika. Tužbu iz 2020. pokrenuli su vlasnici računa na Googleu koji su kompaniju optužili za nezakonito praćenje njihovog ponašanja putem značajke privatnog pregledavanja.

Tužba se procjenjuje na pet milijardi dolara, prema sudskom podnesku od ponedjeljka, izračunatom utvrđivanjem vrijednosti podataka koje je Google pohranio i koje bi bio prisiljen uništiti. Kompanija bi se trebala pozabaviti podacima prikupljenim u načinu privatnog pregledavanja u prosincu 2023. i ranije. Svi podaci koji nisu izravno izbrisani moraju biti deidentificirani.

'Ova nagodba osigurava stvarnu odgovornost i transparentnost najvećeg svjetskog sakupljača podataka i označava važan korak prema poboljšanju i održavanju našeg prava na privatnost na internetu', napisali su tužitelji u podnesku predložene nagodbe. Googleov glasnogovornik José Castañeda rekao je u izjavi da je kompanija 'zadovoljna što je riješila ovu tužbu, za koju smo uvijek vjerovali da je neosnovana'. Iako su tužitelji procijenili predloženu nagodbu na pet milijardi dolara, što je bio iznos koji su izvorno tražili kao odštetu, Castañeda je rekao da ne 'dobivaju ništa'. Nagodba ne uključuje odštetu, iako pojedinci mogu podnijeti zahtjeve za nju, piše Verge.

'Nikad ne povezujemo podatke s korisnicima kada koriste anonimni način rada', dodao je Castañeda. 'Sretni smo što možemo izbrisati stare tehničke podatke koji nikada nisu bili povezani s pojedincima i nikada nisu korišteni za bilo kakav oblik personalizacije.'

Dio sporazuma uključuje promjene načina na koji Google otkriva ograničenja svojih usluga privatnog pregledavanja, a koje je kompanija već počela uvoditi u Chrome. Također je pristala na pet godina dopustiti korisnicima da prema zadanim postavkama blokiraju kolačiće trećih strana. Pojedinci i dalje mogu podnijeti zahtjeve za naknadu štete državnom sudu u Kaliforniji, u skladu s uvjetima nagodbe. Već je podneseno 50 njih.