STIGLE OPTUŽBE

'Google je rasist i seksist'

01.03.2014 u 10:32

Bionic
Reading

Tu je optužbu društvo iz Mountain Viewa zaradilo, vjerovali ili ne, nakon što su objavili Doodle kojim su odali počast crnoj spisateljici

U Sparku, organizaciji koja se opisuje kao djevojački aktivistički pokret, kažu da je njihova analiza Doodlea - koju nazivaju modernom inačicom postavljanja lika na poštansku marku - otkrila da su posvećeni uglavnom muškarcima bijelcima.


Na istraživanje ih je potaklo objavljivanje Doodlea posvećenog autorici Zori Neale Hurston na američkoj naslovnici Googlea. Bio je to ogroman uspjeh jer je, smatraju u Sparku, to bila jedna od rijetkih prilika u kojima je Google odao počast crnkinji na naslovnici.

Mjesecima su analizirali na stotine Doodlea objavljenih između 2010. i 2013. godine. Tijekom tog razdoblja 445 ih je bilo posvećeno pojedincima.

Od tog broja 19 su bile crnkinje, 54 bjelkinje, 82 crnca i čak 275 bijelaca. Nije bilo mjesta ni za jednu Azijku, Latinoamerikanku ili Indijanku.

Stoga su pozvali Google da se javno obveže da će poduzeti nešto ne bi li se to uravnotežilo te Doodle posvetio istaknutim pojedincima svih rasa i spolova, uključujući i invalide, transseksualce...

U Googleu su obećali da će to i učiniti, počevši s ovom godinom.

S prvim Doodleom Googleovi osnivači pohvalili su se da su bili na festivalu Burning Man. S vremenom su ti crteži postali tradicija, kojima se obilježavaju praznici, blagdani, obljetnice i prisjeća se povijesno važnih osoba. Povremeno su animirani ili mini igre online.

Prvi posvećen pojedincu pojavio se 2001. godine, u čast slikara Claudea Moneta. Nisu bili česti sve do 2010. godine, piše Daily Mail