NOVA RUNDA OTKAZA

Google i Amazon otpuštaju stotine ljudi

11.01.2024 u 13:44

Bionic
Reading

Google je najavio da će otpustiti stotine inženjera, a priprema stotine otkaza i za radnike u odjelu virtualnog 'osobnog tajnika', koji se nadovezuju na planove o pojačanoj upotrebi generativne umjetne inteligencije, piše Hina

Bez posla će ostati stotine inženjera u središnjem timu softverskog diva i radnika u odjelu aplikacije Voice Assistant. Otkazi su u planu i u hardverskom timu koji je odgovoran za Pixel, Nest i Fitbit i za većinu tima za proširenu stvarnost (AR).

Google je 2021. kupio tvrtku za praćenje zdravlja i fitnessa Fitbit za 2,1 milijardu dolara i potom je 'izbacio' na tržište nove verzije Pixel Watcha, proizvoda koji se natječe s nekim Fitbitovim uređajima i s Apple Watchom.

'U drugoj polovini 2023. mnogi su naši timovi uveli izmjene kako bi postali učinkovitiji i radili bolje i uskladili resurse s glavnim prioritetima proizvoda. Neki timovi nastavljaju s organizacijskim izmjenama koje uključuju ukidanje nekih radnih mjesta širom svijeta', rekao je glasnogovornik Googlea Reutersu u izjavi.

Nije precizirao koliko će radnih mjesta biti ukinuto ni naveo brojku za Google Assistant i druge timove. Otkazi su se vremenski poklopili s pojačanom upotrebom generativne umjetne inteligencije u kompanijama poput Microsofta i Googlea nakon uspjeha OpenAI-jevog ChatGPT-a.

Prošle godine Google je najavio da će virtualnog asistenta obogatiti kapacitetima generativne umjetne inteligencije. Prije godinu dana Alphabet je objavio da će otpustiti 12.000 radnika, što je odgovaralo šest posto njegove globalne radne snage. U rujnu 2023. Alphabet je zapošljavao 182.381 radnika, piše Hina.

Podsjetimo, IT sektor je lani izgubio četvrt milijuna radnika.

I Amazon otpušta stotine svojih zaposlenika u svojim odjelima Prime Video i MGM Studios. Mike Hopkins, koji nadzire te jedinice, poslao je poruku zaposlenicima u srijedu u kojoj ih je obavijestio o ukidanju radnih mjesta. Glasnogovornik Amazona potvrdio je otpuštanja za CNBC. Hopkins je rekao da je tvrtka krenula s rezovima kako bi 'dala prioritet ulaganjima za dugoročni uspjeh poslovanja'.

'Tijekom prošle godine promatrali smo gotovo svaki aspekt našeg poslovanja s ciljem poboljšanja naše sposobnosti da isporučimo još više revolucionarnih filmova, TV emisija i sportskih prijenosa uživo, u personaliziranom iskustvu zabave jednostavnom za korištenje za naše globalne klijente.

Kao rezultat toga, identificirali smo prilike za smanjenje ili prekid ulaganja u određena područja dok s usredotočujemo na inicijative za sadržaj i proizvode koji imaju najveći učinak. Kao rezultat ovih odluka, ukinut ćemo nekoliko stotina radnih mjesta u organizaciji Prime Video i Amazon MGM Studios', napisao je Hopkins u dopisu.

Otkazi dolaze istog dana kada je Amazonova jedinica za livestreaming Twitch objavila da će ukinuti 500 radnih mjesta.

Amazon nastavlja smanjivati ​​broj zaposlenih nakon godinu dana masovnih otpuštanja. Počevši od kraja 2022. i nastavivši do 2023., Amazon je pokrenuo najveća otpuštanja u svojoj povijesti, ukinuvši više od 27.000 radnih mjesta u gotovo svim područjima tvrtke.