SAMSUNG NAJAVIO

Galaxy Note 3 i Gear stižu do sredine listopada

19.09.2013 u 18:36

  • +2

Samsung S4, Note 3 i Gear u Hrvatskoj

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Bionic
Reading

Phablet i sat, perjanice friško predstavljene na sajmu IFA u Berlinu, u domaćim bi se trgovinama trebali naći tijekom drugog tjedna desetog mjeseca

'Velika pozornost posvećena je dizajnu, a unaprijeđene značajke i poboljšane performanse omogućavaju novu razinu produktivnosti', naglasio je tijekom predstavljanja Belizar Zečić, voditelj odjela telekomunikacija zagrebačke podružnice tvrtke Samsung.

Note 3 opremljen je širim zaslonom s tehnologijom Super AMOLED, tanjim i lakšim kućištem te dugotrajnijom baterijom. Nudi još i kameru razlučivosti 13 megapiksela sa značajkom Smart Stabilization i bljeskalicom CRI LED.

Prvi je smartphone na tržištu s mogućnošću snimanja videozapisa u tzv. formatu 4K. Točnije, može snimati u standardu 2160p HD.

Pokreće ga 2,3-gigahercni četverojezgreni procesor, ima tri gigabajta radne memorije i u osnovnoj inačici raspolaže s 32 gigabajta memorije za pohranu podataka. Potonje je osobito važno s obzirom na činjenicu da minuta snimljenog video-zapisa, u najvećoj razlučivosti, zauzima oko 700 megabajta.

Predstavljene su i nove značajke povezane s olovkom S Pen. Imali smo tako priliku vidjeti i isprobati opciju Air Command, paletu od pet dodataka koji ubrzavaju izvršenje najčešćih zadaća.

Nova značajka Multi Windows omogućava pokretanje više aplikacija bez potrebe za zatvaranjem prozora ili otvaranjem novog, dok Pen Window omogućava otvaranje malih aplikacijskih prozora, za višestruko obavljanje zadataka. Dovoljno je nacrtati prozor bilo koje veličine i u njemu otvoriti drugu aplikaciju kao što je, primjerice, YouTube, kalkulator ili omiljeni internetski pretraživač.

Prvi dojam? Riječ je o, veličini unatoč, laganom i brzom uređaju dojmljivo velikog i jasnog zaslona, koji izvrsno reagira na dodir, kako prstom tako i stilusom. Opcije vezane uz Air Command moguće je aktivirati i pritiskom na dugme ugrađeno na stilus, no to nije najspretnije rješenje. No stilus se vrlo dobro ponaša u interakciji s uređajem, a njime možete aktivirati i fizičke tipke.

Samsungovci su podsjetili i na KNOX, rješenje koje pruža veću sigurnost hardvera i aplikacija. Poseban spremnik služi za pohranu aplikacija, pri čemu omogućava zaštitu od zlonamjernog softvera i phishing napada, kao i pokušaja hakiranja samih uređaja u slučaju gubitka ili krađe. Zanimljiv je podatak da je uređaje s tim rješenjem odobrilo i američko Ministarstvo obrane za korištenje u svojoj mreži.

Prikazane su i ključne funkcionalnosti pametnog sata Galaxy Gear. Zahvaljujući značajki Memographer i 1,9-megapikselnoj kameri, omogućeno je snimanje fotografija i videozapisa u pokretu, dok Voice Memo nudi bilježenje zvučnih zapisa te ih potom pohranjuje na kompatibilnim uređajima iz serije Galaxy.

Moguće ga je koristiti kao telefon, ako vam nije problem da okolini djelujete kao da razgovarate s vlastitom rukom. Povezan je s Noteom 3 pomoću Bluetootha 4, što znači da ne bi trebao trošiti puno energije. Uz razumno korištenje, punit ćete ga jednom dnevno, kažu u Samsungu.

Korisne su i funkcije Auto Lock, koja automatski osigurava zaslon pratećeg pametnog telefona svaki put kada je Gear udaljen više od metar i pol od njega, kao i Find My Device, koji pomaže korisnicima u pronalaženju zametnutog uređaja pomoću zvučnog ili svjetlosnog signala.

Ima prilično reduciranu inačicu Androida, što je i razumljivo imajući u vidu tehnička ograničenja. No to će od korisnika tražiti ponešto snalaženja i prilagođavanja. Trenutnim izgledom vjerojatno će biti privlačniji muškoj publici. Za očekivati je da će Samsung uskoro izbaciti i model atraktivniji ljepšem spolu.

I Note 3 i Gear u prodaji bi se kod nas trebali naći od drugog tjedna listopada.