SVE ZA FOTO FREAKOVE

Fotozine.org slavi desetu godišnjicu

30.11.2008 u 09:00

Bionic
Reading

Ovotjedna stranica koju vam predstavljamo pod okriljem kategorije 'HR web tjedna' je Fotozine.org. Stalni posjetitelji sjetit će se da smo ovaj domaći web već ranije predstavili, no s obzirom da upravo danas puni cijelih deset godina postojanja, zaslužuje

Prva hrvatska fotografska zajednica na internetu Fotozine.org slavi 10 godina postojanja. Od osnivanja 6. lipnja 1998. godine, kroz Fotozine je prošlo gotovo 4000 članova, što entuzijasta, amatera, profesionalnih fotografa, profesora fotografije, umjetnika, djece i staraca.

U početku je to bio hobi njegovog pokretača Janka Belaja, zaljubljenika u fotografiju i računala, a s vremenom je postao najveći hrvatski internetski portal posvećen fotografiji i prepoznat u cijelom svijetu. Zbog ogromne popularnosti i široke prihvaćenosti digitalnih fotoaparata, ova fotografska zajednica raste iz dana u dan i sve je više onih koji traže savjete, komentare i konkretne primjere, a isto tako, sve je više onih koji te savjete daju.

Zahvaljujući toj komunikaciji i virtualnom učenju, mnogo je početnika i zaljubljenika u fotografiju preraslo u punokrvne fotografe, svaki sa svojim pogledom na fotografiju. Većina tih fotografa dan započinje paljenjem računala i odlaskom na stranicu www.fotozine.org, gdje započinje virtualna fotografska učionica i druženje.

Uz više od 130.000 fotografija i više od 1.000.000 komentara, Fotozine.org ima i forume, savjete o kalibracijama monitora i fotokemiji, pojmovnik o fotografiji, natječaj nazvan Klickalica, vijesti koje se redovito osvježavaju i, ono što je najvažnije - fotografe.

'Fotografija je prekrasna i zarazna. Kada jednom primiš fotoaparat u ruke i pokažeš svoje fotografije cijelom svijetu, a uz to još ponešto naučiš, shvatiš da ti se u neku ruku otvara potpuno novi svijet koji gledaš kroz prizmu, pomično zrcalo i skupinu stakala u objektivu', rekao je Belaj na proslavi 10. obljetnice Fotozinea.