MOŽE I SMARTFONOM

Fotografi, napravite zajedno megatimelapse o Hrvatskoj!

23.09.2015 u 11:47

Bionic
Reading

Evo poziva fotografima, videografima, vizualnim profesionalcima i amaterima te svi koji se tako osjećaju, a bave se ili se žele baviti timelapse fotografijom ili bi se htjeli barem jednom okušati (možda i proslaviti) u snimanju timelapse fotografije ili videa

Cilj projekta 'Timelapse - Ajmooo Hrvatsku' je crowdsourcingom tijekom dva mjeseca prikupiti što više timelapse video zapisa te potom od njih napraviti kompilaciju koja će predstavljati cijelu Hrvatsku.

Pokretač projekta Tomislav Buza na svom blogu kaže kako se na crowdsourcing odlučio nakon što je uvidio kako u Hrvatskoj ne postoji previše interesa raznih investitora, a još manje onih čiji je posao promocija Hrvatske, za financiranjem putovanja kroz Hrvatsku i snimanje timelapse videa.

Oprema koja vam je potrebna/dovoljna za snimanje timelapse videa može biti bilo koji pametni telefon s nekom timelapse aplikacijom, GoPro kamera, razne kompaktne, DSLR ili bezzrcalni fotoaparat. Upotrijebite ih kako bi snimili jedan ili više timelapse što reprezentativnijih snimaka svojeg grada, mjesta, sela, okoline, prirode, života...


Video mora biti u HD rezoluciji (1.920 puta 1.080 piksela). Poželjno je da bude u formatu 24 sličice po sekundi koji je standard za digitalni video. Pokušajte slati video u nekom nekomprimiranom formatu (.avi ili .mov) ili h264 codecu.

Što se tema i motiva tiče, imate odriješene ruke. Izbjegavajte oblake jer su posvuda slični - tražite nešto specifično za kraj u kojem živite: jutarnju rutinu prije posla, izlazak ili zalazak Sunca, snimke gradske gužve ili prometa...

Jedini je uvjet da se to može nekako povezati s Hrvatskom. Bitno je zabilježiti neki pokret na snimci, čak i ako golim okom nije lako vidljiv, poput primjerice podizanja sumaglice.

Evo primjera kako bi trebao izgledati:

Dubrovnik - (Timelapse & Hyperlapse)

Video šaljite bilo kojim servisom online za prijenos velikih datoteka (poput Iskonovog Jumba). Javite li se na mail tomislav.buza@gmail.com, dobit ćete i privremeni pristup FTP serveru. Video zapis možete postaviti kod sebe na FTP-u ili nekom cloud servisu (Amazon, Google Drive…) te poslati link za preuzimanje, kao i uploadati ga na YouTube ili Vimeo u traženoj rezoluciji.

Rok za slanje video zapisa je do 1. prosinca. Odabirom, montažom i obradom završnog videa pozabavit će se Buza i članovi udruga Multimedij i Fotografija.

Bit će pod licencom Creative Commons i neće moći biti korišten u komercijalne svrhe. Svi će autori biti navedeni imenom i prezimenom u odjavnoj špici.

Video bi svjetlo dana trebao ugledati ili oko božićnih praznika ili početkom slijedeće godine.

Više informacija i primjera:blog Tomislava Buze