akd i policija

[FOTO/VIDEO] Na kiosku do e-Osobne: Pogledajte kako do dokumenata koji stižu na kućnu adresu

07.10.2022 u 12:25

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) nastavljaju zajednički projekt uvođenja digitalnih osobnih iskaznica, a uređaji za aktiviranje e-Osobne iskaznice polako se pojavljuju u sve više policijskih uprava - danas je jedan dobila postaja u Velikoj Gorici

Policijska postaja u Velikoj Gorici danas je dobila novi uređaj koji bi mogao smanjiti teret nagomilane birokracije i gužve na šalterima. Instalacija uređaja dio je Projekta uvođenja digitalne osobne iskaznice, a koji provode Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Agencija za komercijalnu djelatnost. Radi se o uređaju na kojemu građani, uz stručnu pomoć djelatnika MUP-a, mogu aktivirati e-osobne iskaznice i zatražiti mobilni digitalni identitet.

Za cijeli postupak potrebna vam je osobna iskaznica s čipom, PIN omotnica i mobitel, a u slučaju da nemate PIN omotnicu, možete zatražiti novu u policijskoj upravi.

Ranije je za aktivaciju osobne iskaznice bio potreban čitač osobnih iskaznica, no sada se to može učiniti i preko mobitela.

Ines Papeš iz AKD-a komentirala je uvođenje e-osobnih iskaznica za VG Danas:

'AKD je postavio konzole koje bez čitača mogu aktivirati osobnu iskaznicu. Jednom kada aktivirate svoju osobnu iskaznicu na mobilnim uređajima možete skinuti besplatnu aplikaciju Certilia i tada dobiti svoj mobilni digitalni identitet. Preko aplikacije Certilia građani mogu potpisivati svu dokumentaciju koju su prije potpisivali fizički, a ima istu pravnu težinu', objasnila je Papeš.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Korištenjem aplikacije, većina razloga za odlazak u policiju nestaje, a gužve na šalterima trebale bi otići u povijest.

'Na šalter ćete doći samo kada trebate novu osobnu iskaznicu. Svi ostali zahtjevi, poput zahtjeva za putovnicu ili vozačku dozvolu, možete zatražiti od kuće i stići će vam na kućnu adresu', objašnjava Papeš.

Iako projekt predstavlja novu generaciju osobnih iskaznica, aktivirati se mogu sve iskaznice koje imaju čip, bez obzira na generaciju.

Cilj promocije uvođenja e-osobnih iskaznica je potaknuti što veći broj građana na aktivaciju i korištenje elektroničke komponente e-osobne iskaznice, posebice korisnika ID mobilne aplikacije, uz popularizaciju korištenja funkcionalnosti elektroničkog potpisivanja u segmentu pružanja usluga tijela javne vlasti građanima i poslovnim subjektima.

Ključni novitet nove generacije osobnih iskaznica zapravo leži u njezinoj poveznici s mobilnom aplikacijom Certilia, a koja građanima omogućuje korištenje mobilnog identiteta i udaljeno potpisivanje dokumenata, iste pravne snage kao vlastoručni potpis. Uz aktiviranu e-Osobnu, građanima je dostupno više od 100 usluga putem platforme e-Građani.

  • +6
Digitalna osobna iskaznica u Velikoj Gorici Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

U službenim prostorijama Policijske postaje Velika Gorica postavljen je kiosk na kojem građani, uz stručnu pomoć, mogu aktivirati e-osobne iskaznice i zatražiti mobilni digitalni identitet.

Korištenjem uputa u nastavku možete aktivirati e-osobnu iskaznicu:

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP

Aktivaciju mobileID osobne iskaznice možete napraviti prema ovim uputama:

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP