RAZONODA ZA BOGATAŠE

[FOTO/VIDEO] Branson je bacio rukavicu: Deset najzanimljivijih stvari koje morate znati o turističkom letu na rub svemira

12.07.2021 u 12:49

Bionic
Reading

Richard Branson i njegov Virgin Galactic uspješnim su letom prema samom rubu svemira započeli eru svemirskog turizma, bacivši rukavicu u lice ljutitoj konkurenciji te pruživši superbogatim ljubiteljima adrenalina još jedan način na koji potrošiti stotine tisuće dolara

Richard Branson uspješno je poletio u svemir u letjelici VSS Unity, otvorivši sezonu turističkih letova u svemir za sve koji si to mogu priuštiti. Britanski bogataš i njegova raketna kompanija Virgin Galactic ovaj su premijerni let obavili 11. srpnja.

Na otprilike 15 kilometara visine Unity se odvojio od svog aviona nosača i započeo supersonični uspon, sve do 80 kilometara visine, koju su Sjedinjene Države utvrdile kao granicu svemira.

Putnici su tada mogli otkopčati zaštitni pojas te iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja i diviti se zaobljenosti Zemlje promatrajući je kroz 12 prozora kabine. Nakon kratkog ulaska u bestežinsko stanje posada je letjelicu uspješno spustila na tlo.

Izvor: Društvene mreže

1. Raketni zrakoplov

SpaceShipTwo, zrakoplov dizajniran za velike visine, ne lansira se s platforme, već ga prema nebu vuče veći zrakoplov. Spuštanje je također puno sličnije običnim avionima - on raširi krila i pomoću otpora vjetra polako silazi prema pisti. Blue Originov New Shepard doslovno je raketa koja se s rampe lansira do visine oko 100 kilometara, tamo provodi neko vrijeme te se spušta prema tlu pomoću nekoliko padobrana koji joj olakšavaju pad.

2. Bestežinska panorama

Svaki putnik VSS Unityja ima mjesto pokraj prozora. Letjelica svakom putniku kroz 12 prozora pruža pogled 16 kilometara u svemir - jedan pored glave i jedan iznad. Nakon što uđu u bestežinsko stanje mogućnost pogleda u svemir će se, kao što se vidi na osnovi slike, prilično proširiti.

3. Projekt star preko dvadeset godina

Virgin Galactic i Richard Branson planirali su ovaj izlet u svemir više od dvadeset godina. Virgin Galactic osnovan je još 2004. s namjerom izrade krilate letjelice koja će do osam ljudi (šest putnika i dva člana posade) raketnim pogonom dovesti na visinu od 80 kilometara, odnosno na visinu koja se, prema američkim standardima, smatra rubom svemira.

4. Sam svoj astronaut

Virgin Galacticov VSS Unity, letjelica u kojoj je Branson poletio prema svemiru, do danas je izvršila preko dvadeset pokusnih letova, od kojih su tri dosegla rub svemira. Let tijekom kojeg je u sjedalici bio sam Branson učinio ga je prvim milijunašem i vlasnikom svemirske kompanije koji je u svojoj letjelici odletio u svemir.

Ovaj pothvat je, očekivano, izazvao reakciju konkurencije.

5. Svemir ili orbita?

Bransonov uspješan let u svemir popratilo je već uigrano prepucavanje na polju odnosa s javnošću. Najveći konkurent Blue Origin nekoliko je puta naglasio da VSS Unity ne leti visoko kao letjelica Blue Origina, kako se visina na koju je poveo putnike ne smatra svemirom te da brod ima premale prozore.

Kamen spoticanja je Kármánova crta, nadmorska visina na kojoj, prema Fédération Aéronautique Internationale, započinje svemir, a nalazi se na 100 kilometara, što je, naglašavaju iz Bezosova stožera, točka koju će doseći njihova letjelica te koja se nalazi na većoj visini od one do koje ide Bransonova letjelica. Branson je na komentare odgovorio komentiravši da Bezosa i njegovu kompaniju uopće ne smatra konkurentima.

Činjenica da je u svojoj letjelici poletio manje od dva tjedna prije Bezosa možda priča drugu priču.

6. Bogata klijentela

Turistički letovi u svemir, odnosno prema rubu svemira, adrenalinska su eskapada koju će si moći priuštiti uglavnom bogati. Kratka, ali slatka vožnja prema zvijezdama u kabini Bransonove letjelice košta 250.000 dolara, a na listi čekanja već je hrpa ljudi, među njima i Hrvat.

Splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić, koji se obogatio u biznisu telefonskim centralama i antenama, još 2008. predbilježio se za komercijalni svemirski let preko Bransonove kompanije. Sljedeće godine trebao bi i poletjeti u svemir, a već u rujnu odlazi na testiranje u New York.

'Upoznao sam ga prije desetak godina na utrci Formule 1 u Singapuru i tad nam je ponudio te karte. Cijena im je bila oko 200 tisuća dolara, s time da je nama dao popust jer smo bili među prvih 200 i vjerovali u njega. Pokazao je i nama, budućim astronautima, da treba imati i malo hrabrosti, jer ispao je Richard Lavljeg Srca', rekao je Buljubašić za RTL.

Sveukupan broj zainteresiranih veći je od broja profesionalnih astronauta koji su do danas otputovali u svemir.

7. Zainteresiran je i - Elon Musk

Elon Musk je, prema Sunday Timesu, pokazao velik interes za turistički let u svemir. Dok je Branson u nedjelju letio prema rubu svemira, Musk je osigurao mjesto na jednom od budućih letova, ostavivši 10.000 dolara pologa. Branson, Muskov konkurent u polju komercijalnih letova u svemir, u kasnijem intervjuu potvrdio je Muskovu rezervaciju, naglasivši da bi i on 'jednog dana mogao poletjeti raketom SpaceX-a'.

Musk i Branson ljuti su konkurenti Bezosovu Blue Originu pa ovakva 'razmjena dobara' služi kao neka vrsta nastavka prepucavanja na društvenim mrežama.

8. Ako letite Virgin Galacticom - postat ćete astronaut

Prema Virgin Galacticu, ako se civil želi kvalificirati kao astronaut, morat će raspolagati s 250.000 dolara te moći doseći granicu između Zemlje i svemira. Štoviše, kompanija tvrdi da će svi koji dosegnu 80 kilometara nadmorske visine od vlade dobiti certifikat da su postali astronauti.

9. Dva leta dnevno

Najveća letjelica napravljena od ugljikovih vlakana, za razliku od raketa, u svemir može letjeti dvaput dnevno, što ju čini idealnom za istraživanje svemira ili za brzi let do dalekih odrednica. Virgin Galactic napominje da im je glavni cilj sigurnost - svaki će se let, unatoč ulasku u komercijalnu uporabu, i dalje smatrati 'testnim letom' zato što kompanija planira neprekidno razvijati već postojeću tehnologiju.

  • +5
Bransonov let u svemir Izvor: Profimedia / Autor: Brian Jordan / Avalon / Profimedia

10. Isplatilo se požuriti

Uspješan let u svemir pratile su i cijene dionica Virgin Galactica te su od petka do danas podigle vrijednost kompanije na vrtoglavih 12 milijardi dolara. Branson je izvješće o uspjehu popratio komentirajući iskustvo (vrlo skupog) leta: 'Pogled prema Zemlji iz svemira jako je teško prenijeti riječima - naš je planet neopisivo lijep.'