SAGITTARIUS A

[FOTO] Fascinantno otkriće: Ovo je prva slika supermasivne crne rupe u središtu naše galaksije

12.05.2022 u 15:52

Bionic
Reading

Znanstvenici iza prve snimke crne rupe predstavili su sliku Sagittariusa A, crne rupe u samom središtu našeg Mliječnog puta

Kolaboracija znanstvenika sa inicijativom Event Horizor Telescope službeno je objavila veliko otkriće vezano uz našu galaksiju Mliječni put. Skupina znanstvenika najpoznatija po prvoj snimci sjene crne rupe u središtu galaksije M87 snimljene 2019.

Taj isti tim pružio nam je prvu sliku Sagittariusa A, crne rupe smještene u samom središtu naše rodne galaksije. Ovaj ikonički prizor dolazi u jeku otkrića supermasivne crne rupe Messier 87 smještene 55 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Upravo to otkriće pomoglo je potvrditi okrugli oblik tih objekata te što je važnije - potvrditi Einsteinovu teoriju relativnosti koja je predvidjela postojanje crnih rupa.

Upravo taj tim vratio se s još jednom fotografijom crne rupe koja je smještena u našem susjedstvu. Crna rupa Sagittarius A ili Sag A nalazi se samo 26.000 svjetlosnih godina od Zemlje te je 4 milijuna puta masivnija od našeg Sunca. Znanstvenici su postojanje ove crne rupe pretpostavljali desetljećima zahvaljujući proučavanju kretanja okolnih objekata. Ovo je prvi put da smo snimili izravnu sliku njezine sjene - dodatan dokaz aktivnosti u središtu našeg kozmičkog susjedstva.

  • +9
Sagittarius A Izvor: Screenshot / Autor: National Science Foundation

Uz svaku novu sliku znanstvenici uče vviše o ovim enigmatskim objektima. 'Ove supermasivne crne rupe postavljaju puno pitanja poput onog kako su uopće narasle' naglasila je Meredith Clark Powell, znanstvenica sa sveučilišta Stanford. 'Radi se o vrlo aktivnom znanstvenom polju'.

EHT je koristio istu tehniku za snimanje crne rupe u središtu M87: osam radio telesopa 2017. je snimilo crnu rupu i nakon toga su znanstvenici rpoveli mjesece kako bi podatke uobličili u ikoničku sliku narančastog prstena užarenog plina oko crne rupe. EHT kaže da je snimanje Sag A. bilo puno teže. Makar je bliže Zemlji od M87, Sag A je puno mirnija crna rupa oko koje se kreće manje užarene tvari pa je zato smanjena 'vidljivost'.

Drugi problem sa promatranjem crne rupe u središnu naše galaksije je što ju je teže vidjeti sa Zemlje koja leži na istoj razini kao crna rupa - smetao nam je sav plinoviti materijal između nas i Sag A.