ANTISTRESNI GEJMING

[FOTO] 2021. vam se popela na vrh glave? Opustite se i zaigrajte ove relaksirajuće videoigre

15.08.2021 u 18:24

Bionic
Reading

Ako tražite igre uz koje ćete se opustiti i zaboraviti brige, donosimo pet naslova koji će vam pri tome definitivno pomoći

2021. se pokazala prilično stresnom godinom. Od potresa, preko povratka pandemije, pa sve do uznemirujućih rezultata klimatskih promjena, svijet nam daje sve manje razloga za veselje. Na sreću, ako tražite mali odmor od egzistencijalne krize i stresnih situacija, uvijek se možete osloniti na digitalnu zabavu. Pobrojali smo pet izvrsnih videoigara uz koje ćete bar na kratko zaboraviti na brige koje vas okružuju.

Stardew Valley

Ok, znali ste da ćemo ovo staviti na listu: Stardew Valley počinje u prelomnom životu uredskog radnika kojem pukne film te koji se odluči preseliti na djedovo imanje.

Ono što vas dočeka je vaš nov dom i jedna vrlo neuzdržavana farma. Vaš zadatak je upoznati lokalce, popraviti kuću i učiniti svojeg djeda ponosnim. Stardew Valley se nakon toga otvara brojnim mogućnostima - druženju sa lokalcima, uzgoju povrća i životinja, pecanjem ili odlaskom na istraživanje opasnih pećina. Koja god vaša zanimacija bila, igra vam može pomoći.

Premda se glavna radnja okreće oko obnove ili preuzimanja oronule gradske vjećnice, proces dolaska do cilja isprepleten je stotinama opuštajućih trenutaka popraćenih nevjerojatno dobrim soundtrackom. Stardew Valley je dostupan na skoro svim zamislivim platformama uključujući smartfone te je, bez dvojbe, jedan od najinkluzivnijih naslova u žanru.

Katamari Damacy REROLL

Što učiniti ako vaš otac, Kralj Svog Svemira, slučajno u mamurluku porazbija zvijezde? Sakupiti ih u veliku kuglu i baciti ih u svemir. U Katamari Damacy REROLLu igrači će sakupljati sve od spajalica i gumica do riba i brodova. Katamari serijal oduvijek je kombinirao izvrsnu glazbenu pozadinu sa bizarnim i šarenim vizualima, jednostavnim gameplayjem i skoro bezumnom zabavom.

Preuzmite ulogu Princa Svog Svemira, počistite iza pijanog oca i vratite sve na svoje mjesto uz ovu bizarnu i razigranu akcijsku razonodu koju mogu igrati zbilja svi uzrasti.

Donut County

Život ponekad postaje toliko stresan da zaželite da sve propadne u zemlju. Ako Donat County dokazuje išta, onda je da ovakvo rješenje nije baš povoljno za infrastrukturu malih naselja, no u drugu ruku - ideja je prilično zabavna. Ekscentrična igra Bena Espositoa stavlja vas u ulogu rakuna koji kontrolira rupu koja guta objekte na brojnim šareno dizajniranim razinama.

Sa svakim šarenim predmetom koji padne u rupu, ona se povećava - počet ćete sa malim životinijicama i kamenčićima, a završiti sa automobilima i zgradama.

Igru prati fantastično osmišljena priča okićena smiješnim i bizarnim likovima, a za cijelo iskustvo potrebno je svega nekoliko sati - savršeno za nedjeljnu relaksaciju.

flOw

flOw je zanimljiv naslov koji je prvotno izašao kao Flash igra koju je dizajnirao Jenova Chan kao diplomski rad na temu dinamične adaptacije težine - dizajnerskog koncepta koji igračima nudi iskustvo igre koja se prilagođava njihovoj razini vještine - nevezano koliko su oni dobri u igri. Drugim riječima, napravio je igru koja je dovoljno jednostavna da opusti apsolutno sve kalibre gejmera.

Premda ovo zvuči malo komplicirano, ne radi se o presloženoj igri - vi u flOwu preuzimate ulogu planktona koji istražuje tajnovitu biosferu i traži hranu. Hranjenjem drugim vrstama polako rastete i dobivate moć borbe protiv sve većih protivnika. flOw se može igrati kao intenzivno iskustvo preživljavanja ili kao relaksirajući plivanac u tajnovitom staništu. Naslov je najpoznatiji na PlayStationu, ali ga možete preuzeti i na PC-ju ako ste za malo opuštajućeg surealizma.

Wattam

Ako tražite igru u kojoj nalazite prijatelje, samo pitajte autora Katamarija, Keitu Takahashija. U Wattamu se kao usamljeni gradonačelnik doslovno sprijateljujete sa svime na što naiđete. Riječ je o trosatnom iskustvu u kojem susrećete i pozdravljate preko sto različitih likova - od antropomorfnog nosa do telefona. Svatko od njih dat će vam alat s kojim se možete igrati i sami si stvoriti zabavu.

Da, riječ je o vrlo nekonvencionalnoj igri, no očekivati išta manje od autora igre u kojoj svijet sakupljate u veliku kotrljajuću loptu bilo bi zbilja nepošteno.