OPASNA IGRA

Florida u lokalni ekosustav pušta 750 milijuna genetski modificiranih komaraca

24.08.2020 u 10:42

Bionic
Reading

Dužnošnici Floride odobrili su puštanje 750 milijuna genetski modificiranih komaraca, a cilj im je redukcija lokalne populacije ovih opasnih insekata

Floridski dužnosnici planiraju smanjiti broj komaraca koji prenose opasne zaraze poput Zika virusa. Odobrenje ovog neobičnog projekta nakon nekoliko godina debate privuklo je velik broj prigovora raznih ekoloških skupina koji upozoravaju zbog nepredvidljivih nepoželjnih posljedica. Jedni su išli tako daleko da su pothvat nazvali 'eksperimentom Jurskog parka'.

Drugi upozoravaju na opasnost koju hibridna vrsta može uzrokovati, pogotovo rezultira komarcima koji su otporni na insekticide. Kompanija koja sprovodi puštanje komaraca tvrdi da nova vrsta ne predstavlja prijetnju ljudima ili okolišu, poduprijevši svoje stavove rezultatima brojnih pokusa, prenosi BBC.

Komarci će biti pušteni u 2021., a lokacije koje će tretirati su Florida Keys i niz obližnjih otoka. Odredba dolazi nekoliko mjeseci nakon što su federalni regulatori odobrili korištenje nove vrste.

Iza operacije se nalazi engleska kompanija Qxitec koja će proizvesti mužjake vrste Aedes aegypti. Vrsta se zove OX5034. Aedes aegypti su najpoznatiji po širenju Zika virusa, žute groznice i Chikungunye. Podsjetimo, ljude grizu samo ženke kojima krv treba za proizvodnju jajašaca. Plan je pustiti modificirane muške komarce koji će se, uz malo sreće, pariti sa ženkama. Mužjaci u sebi nose protein koji će pobiti većinu ženskih potomaka kada dosegnu spolnu zrelost. Mužjaci se samo hrane peludom te će preživjeti kako bi širili modificirane gene.

Cilj je s vremenom smanjiti populaciju komaraca te reducirati širenje virusa na ljude. Plan vlade kritiziraju mnoge skupine koje tvrde da je Florida postala 'testno područje za mutirane bube'.

Prema informacijama na stranici Oxiteca, kompanija je postigla pozitivne rezultate tijekom pokusa sprovedenih u Brazilu. Modificirane komarce planira izbaciti i u Teksasu sljedeće godine, a nedavno je dobila federalno odobrenje i za tu operaciju.

Kritičari kažu da će puštanje mutirane vrste predstaviti rizik za velik broj ugroženih vrsta te da je era pandemije najgore vrijeme kada se takvo što može napraviti. Aedes aegypti je na Floridi invazivna vrsta. Najčešće ih se pronalazi u urbanim područjima gdje žive na vodama stajaćicama. Na mnogim mjestima, uključujući Florida Keys, ovi opasni komarci razvili su otpornost na pesticide.