SYMANTEC UPOZORAVA

Facebook za Android 'krade' vaše telefonske brojeve

01.07.2013 u 09:50

Bionic
Reading

Facebookova aplikacija i bez ulogiravanja korisnika skuplja i šalje brojeve telefona iz imenika na Facebookove servere, a korisnici ne mogu učiniti ništa da to spriječe

Symantec je upozorio kako posljednja verzija aplikacije Facebook za Android 'krade' telefonske brojeve korisnika bez njihova znanja.

Upozorenje objavljeno na službenom blogu Symanteca postavljeno je nakon što je njihova sigurnosna aplikacija Norton Mobile Security za Android otkrila propust.

Naime, Facebookova aplikacija prilikom prvog pokretanja, čak i prije no što se korisnik ulogira, šalje sve brojeve iz imenika mobilnog telefona, na Facebookove servere.

Da bi se to dogodilo, korisnik ne mora čak ni upisati svoj broj telefona, ulogirati se u svoj profil, odobriti sinkroniziranje adresara. Čak ne mora ni imati aktivan Facebookov račun.

O tome da Facebook prikuplja brojeve telefona i stvara svojevrsne dosjee s različitim podacima o svojim korisnicima, ali i onima koji nemaju profil na Facebooku već smo pisali.

Međutim, iako su iz Facebooka Symantecu priznali propust i 'obećali' zakrpu u sljedećoj verziji aplikacije, činjenica da su ti brojevi bez znanja njihovih vlasnika završili na Facebookovim serverima, u najmanju ruku zabrinjava.

U Facebooku tvrde kako su ti brojevi izbrisani s njihovih servera, no zbog sve češćih propusta u osiguravanju privatnosti korisničkih podataka, Facebook se već nalazi na udaru kritika i korisnika i udruga za zaštitu privatnosti.