LEXUS, BUICK...

Evo nam još noviteta sa sajma automobila u Detroitu

16.01.2016 u 09:18

Bionic
Reading

Ljubitelji limenih ljubimaca na četiri kotača, ali i brojni svjetski proizvođači okupili su se na još jednom godišnjem sajmu automobila - u čuvenom Detroitu. Dani za medije NAIAS-a (North American International Auto Showa) su gotovi i sve što je trebalo biti predstavljeno je predstavljeno. U nastavku slijedi nekoliko noviteta koji su obilježili sajam

Već prvog dana sajma pažnju je privukao neobičan trio proizvođača s pripadajućim automobilima. Lexus je uistinu iznenadio mnoge kada je predstavio model LC 500, nastalog na temelju fenomenalnog koncepta. Konceptom Telluride Kia je najavila ulazak u svijet luksuznih sedmerosjeda, a američki Buick da itekako mogu proizvesti sportski automobil, konceptom Avista. No, taj trio je bio tek dio sajma na kojem je bilo mnoštvo noviteta i otkrivenih planova za skoriju budućnost auto-industrije.

Mercedes je privukao dosta pažnje s E-Class modelom, koji u sebi donosi neke od naprednih tehnologija potrebnih za samovozne automobile sutrašnjice. Štoviše, u Nevadi Mercedes već testira model u potpuno autonomnoj vožnji.


Nissan Titan Warrior koncept je pokušaj ovog japanskog proizvođača da osvoji američke ljubitelje kamioneta, no konkurencija je jaka. Ford je tako prezentirao F-150 kamionet koji će imati okvir od aluminija i čelika, u kombinaciji koja je sve donedavno bila rezervirana tek za sportske automobile. Zahvaljujući korištenju modernih materijala, poteški F-150 je na 'dijeti' izgubio čak 350 kilograma.

Od 'većih' automobila definitivno valja spomenuti i Volkswagenov Tiguan GTE Active Concept. Riječ je o hibridnom SUV vozilu i svojevrsnom pokušaju kompanije da osvoji srca potrošača koji su počeli sumnjati u ekološke ciljeve diva iz Njemačke.

Hyundai je s pompom izložio i svoj luksuzni brand Genesis, tj. prvi od šest za sada planiranih modela, limuzinu G90. Brand će se na tržištu inicijalno pojaviti u Aziji, Sjevernoj Americi i Bliskom istoku, a tek naknadno bi mogao stići i u Europu.


Audi je izložio A4 Allroad, A4 Avant u 'koži' vozila spremnog za teži teren van ugodnog asfalta, ali i h-tron Quattro koncept. Ovaj potonji model stiže iz SUV segmenta, a diči se dometom od peststotinjak kilometara na vodik. Volvo je pak, očekivano, izložio svoj nadolazeći top limuzinski model S90, a Chevrolet je opet pokazao svoj električni Bolt, niti tjedan dana nakon premijere na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu.

Što se kurioziteta tiče, svakako treba izdvojiti prvi američki superautomobil VLF Force 1, poseban po svom dizajnu i...pravnoj borbi s Aston Martinom oko tog dizajna.