PREGRŠT MOGUĆNOSTI

Evo kako surfati anonimno iz udobnosti kauča

22.01.2015 u 13:36

Bionic
Reading

Deaktivacija korisničkih računa na društvenim mrežama nije dovoljna ako internauti žele što veću razinu privatnosti. Stranica WhoIsHostingThis je stoga napravila nadograđenu verziju infografike u kojoj se prikazuju nešto napredniji načini zaštite

Većina korisnika surfa na krajnje uobičajen način, bez posebnih zaštita ili osiguravanja anonimnosti. Ipak, nekolicini korisnika nije svejedno ako im NSA 'kuca na digitalna vrata', a svaki korak koji vodi ka povećanju privatnosti online se cijeni.

Infografika tako prikazuje tri moguće opcije koje korisnici mogu probati, uz pripadajuće prednosti i nedostatke. Ne pretjerano začuđujuće, opcije su 'klasici' - korištenje tzv. proxy poslužitelja, VPN (Virtual Private Network) mreže ili TOR platforme. Najveći nedostaci prve dvije opcije su smanjenje brzine koju korisnik može imati na internetu, dok korištenje Tora korisnika ostavlja na milost i nemilost mogućoj krađi podataka.


Naravno, kao i uvijek, na umu valja imati činjenicu da se apsolutna privatnost na internetu ne može postići. Barem ne iz kauča: