CYBERKRIMINAL

Europsku komisiju na nekoliko sati srušili DDoS napadima

26.11.2016 u 09:48

Bionic
Reading

Još uvijek se ne zna zašto i kako, no Europska komisija je u četvrtak ostala bez pristupa internetu na nekoliko sati, nakon što je pokrenut golemi DDoS napad. Zanimljivo je da je jedini dio sustava na koji je napad imao utjecaja samo pristup internetu, a navodno nije bilo pokušaja računalne provale

'Nije došlo do proboja na sustave i podaci su sigurni. Napad je za sada uspješno zaustavljen bez daljih smetnji, iako je bilo brzina u pristupu internetu', izjavilo je glasnogovorništvo EK. DIGIT i CERT-EU timovi su potvrdili kako je situacija pod kontrolom, iako je pristup internetu u kasnim popodnevnim satima još uvijek bio nemoguć.

Za sada nije jasno zbog čega se ciljalo na ovo tijelo Europske Unije, no s obzirom na sve učestalije DDoS napade, postoji mogućnost da se kriminalci tek 'igraju'. Danas ipak ne trebaju računala kako bi zagorčali život korisnicima koji žele pristupiti internetu, kao i brojnim organizacijama diljem svijeta.

Brojni sigurnosni stručnjaci navode da će, zahvaljujući postojanju nesigurnih IoT uređaja i činjenici da je riječ o tehnološki nesofisticiranim napadima, tek stići mračna era DDoS-a.