PUT U NEBESA

Europska tehnologija letećih automobila prodana Kini

27.03.2024 u 12:29

Bionic
Reading

Tehnologiju koja stoji iza letećeg automobila, razvijenog i uspješno testiranog u Europi, kupila je kineska tvrtka

Pokretan BMW-ovim motorom i uobičajenim gorivom, AirCar je 2021. letio 35 minuta između dvije slovačke zračne luke koristeći piste za polijetanje i slijetanje. Vozilu je trebalo nešto više od dvije minute da se transformira iz automobila u zrakoplov.

Sada će se vozila napravljena na temelju njegova dizajna koristiti unutar 'određene geografske regije' Kine. Hebei Jianxin Flying Car Technology Company, sa sjedištem u Cangzhou, kupila je ekskluzivna prava za proizvodnju i korištenje AirCara.

'Kompanija je izgradila vlastitu zračnu luku i školu letenja nakon što ju akvizirao slovački proizvođač zrakoplova', rekao je Anton Zajac, suosnivač KleinVisiona, tvrtke koja je stvorila AirCar.

Nakon što je predvodila razvoj električnih vozila, Kina sada aktivno razvija rješenja za leteći prijevoz. Prošlog mjeseca tvrtka pod nazivom Autoflight izvela je testni let drona za prijevoz putnika između gradova Shenzhena i Zhuhaija. Putovanje, koje traje tri sata automobilom, završilo je za 20 minuta, rečeno je - iako u dronu nije bilo putnika.

Godine 2023. kineska tvrtka eHang dobila je sigurnosni certifikat od države za svoj električni leteći taksi, izvještava BBC.

Vlada želi da leteći taksiji polete za dvije godine

Za razliku od tih putničkih letjelica sličnih dronovima, AirCar ne polijeće i ne slijeće okomito te mu je potrebna pista. KleinVision je odbio reći za koliko je prodao tehnologiju, no poznato je da je AirCar dobio sve potvrde od Slovačke uprave za promet 2022. godine te je predstavljen u videu koji je objavio youtuber Mr Beast ranije ove godine.

Još uvijek postoje značajne prepreke za ovaj oblik prijevoza u smislu infrastrukture, propisa i javnog prihvaćanja tehnologije. Globalni pokušaji reguliranja sektora ostavili su 'sve u pokušaju da smisle čitav niz novih pitanja koja se mora postaviti'.

  • +3
AirCar Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

'U tom pogledu povijest Zapada ponekad može usporiti stvari jer postoji svojevrsna inicijativa da se te nove strojeve pokuša ugurati u stare kategorije', rekao je konzultant za avijaciju Steve Wright, a 'Kina bi ovo mogla vidjeti kao priliku za napredak.' Slične zabrinutosti nekoć su se odnosile na električne automobile - u čemu je postala globalnim liderom.

Prodaja slovačkog AirCara mogla bi potaknuti pitanja hoće li Kina biti spremna učiniti isto s letećim automobilima. Wright je rekao da su prototipovi poput AirCara bili 'vrlo zabavni', ali da će u stvarnosti to vjerojatno završiti 's redovima i provjerama prtljage i čime sve ne'.