usvojen zakon

EU osigurala 3,3 milijarde eura za istraživanje i inovacije na tržištu čipova

11.07.2023 u 19:36

Bionic
Reading

Europski parlament je u utorak usvojio planove za osiguravanje opskrbe čipovima u EU-u uvođenjem hitnih mjera protiv nestašica poticanjem proizvodnje i inovacija s više od tri milijarde eura kako bi Unija udvostručila svoj udio u globalnoj proizvodnji poluvodiča na 20 posto

Cilj je novog zakona, koji su već dogovorili Parlament i Vijeće, stvoriti povoljno okruženje za ulaganja u čipove u Europi ubrzavanjem postupaka izdavanja dozvola i prepoznavanjem njihove ključne važnosti putem takozvanog „zakona od najvećeg nacionalnog značaja”. Mala i srednja poduzeća imat će koristi i od povećane potpore, posebno u području dizajna čipova, kako bi se potaknule inovacije, izvijestio je Europski parlament (EP).

Zakonodavstvom će se podupirati projekti kojima se povećava sigurnost opskrbe EU-a privlačenjem ulaganja i postupnim povećanjem proizvodnih kapaciteta. Tijekom razgovora s predstavnicima Vijeća zastupnici su osigurali 3,3 milijarde eura za istraživanje i inovacije povezane s čipovima. Uspostavit će se mreža centara kompetencija kako bi se riješio problem nedostatka vještina u EU-u i privukli novi talenti za istraživanje, dizajn i proizvodnju.

Uspostavit će se mehanizam za odgovor na krizu putem kojeg će Komisija procijeniti rizike za opskrbu EU-a poluvodičima. Pokazatelji ranog upozorenja u državama članicama upotrebljavat će se za aktiviranje upozorenja o nestašici na razini EU-a.

Tim će se mehanizmom Komisiji omogućiti provedba hitnih mjera kao što su davanje prednosti opskrbi proizvodima koja je posebno pogođena nestašicom ili provedba zajedničke nabave za države članice. Zastupnici su dodatno poboljšali program uvođenjem alata za mapiranje koji će pomoći u utvrđivanju mogućih uskih grla u opskrbi. Te će mjere biti krajnja mjera u slučaju krize u sektoru poluvodiča.

Parlament je također podržao odredbe za jačanje međunarodne suradnje sa strateškim partnerima i o pravima intelektualnog vlasništva kako bi se zajamčile konkurentske prednosti i zaštita za sektor EU-a.

Izvjestitelj Dan Nica (S&D, Rumunjska) izjavio je: „Europskim aktom o čipovima nastojimo ojačati položaj EU-a u području poluvodiča na globalnoj razini i ukloniti slabosti u lancima opskrbe pogođenim pandemijom. Želimo imati veći utjecaj i biti predvodnici pa smo osigurali 3,3 milijarde eura za istraživanje i inovacije. Cilj nam je povećati tehnološke kapacitete i provoditi mjere za borbu protiv mogućih nestašica. Europa je spremna suočiti se s budućim izazovima u industriji poluvodiča, pri čemu prednost daje strateškoj autonomiji, sigurnosti i povoljnom poslovnom okruženju.”

Prijedlog je usvojen s 587 glasova za, 10 protiv i 38 suzdržanih. Vijeće ministara sada će ga morati potvrditi kako bi postao zakon, navodi EP..

U studiji Parlamenta ističe se da je udio Europe u globalnom proizvodnom kapacitetu poluvodiča manji od 10 posto. Cilj je zakonodavnog prijedloga taj iznos povećati na 20 posto. U još jednoj analizi Parlamenta iz 2022. istaknuto je da je pandemija otkrila dugotrajne slabosti u globalnim lancima opskrbe, a nezapamćena nestašica poluvodiča izvrstan je primjer. To pokazuje što bi se moglo dogoditi u narednim godinama. Te su nestašice, među ostalim, dovele do povećanja troškova za industriju i viših cijena za potrošače te usporavaju tempo oporavka u Europi.