GAME OVER

Epic je popustio: Fortnite zbog novih mjera uskoro odlazi iz Kine

02.11.2021 u 14:19

Bionic
Reading

Epicova super popularna igra, odnosno njezina verzija prilagođena kineskom tržištu, prestat će s radom u studenom. Razlog su, prenose izvori, novi zakoni koji ciljaju ljubitelje videoigara

Epic je odlučio - Fortnite odlazi iz Kine. Globalno popularna igra za više igrača koju je razvio Epic Games gasi svoju kinesku verziju 15. studenog, dok će novim korisnicima registracija biti blokirana već od 1. studenog.

Proizvođač nije objasnio zašto uspješnu igru povlači sa vrlo unosnog tržišta, premda je izvjesno da se razlog krije u oštrim regulacijama, piše CNBC.

Podsjećamo, ovu inačicu Epicove igre kompanija razvija u suradnji sa Tencentom te je na tržištu od 2018. Shenzenski tehnološki div velik je investitor u Epic Games te je vlasnik 40 udjela u kompaniji.

Zanimljiva stvar oko Fortress Nighta je što u Kini nikad nije u cijelosti izašao - bila je riječ o 'testnom' modu igre koji u sebi nije imao hrpu stvari koje su bile dostupne na zapadu - poput mikrotransakcija.

Peking je, pored već vrlo oštrih regulacija vezanih uz industriju videoigara, ranije ove godine uveo još strožije zakone koje osobama mlađima od 18 godina igranje videoigara ograničavaju na tri sata tjedno. Epic Games je postao samo jednom u nizu kompanija koje su se odlučile povući iz zemlje u jeku povećanog regulacijskog pritiska na računalni sektor.

Microsoftov Linkedin također je prošlog mjeseca najavio odlazak iz Kine objasnivši da je tamo rad 'puno teži zbog velikog broja vrlo specifičnih pravila'.