GOVOR MRŽNJE

Elon Musk opet u problemu: IBM zaustavio oglašavanje na X-u zbog antisemitskog sadržaja

17.11.2023 u 10:17

Bionic
Reading

Organizacija Media Matters for America pronašla je oglase za Apple, Bravo, Oracle, Xfinity i IBM pored objava u kojima se hvali Adolfa Hitlera i njegovu nacističku stranku na X-u

IBM je obustavio oglašavanje na X-u nakon što je otkriveno kako su oglasi te tehnološke tvrtke postavljeni pored antisemitskog sadržaja.

'IBM ne tolerira govor mržnje i diskriminaciju. Odmah smo obustavili sve reklame na X-u dok ne istražimo ovu potpuno neprihvatljivu situaciju', priopćili su iz te tvrtke.

Organizacija Media Matters for America objavila je izvješće u kojem stoji kako su nedavno pronašli oglase za Apple, Bravo, Oracle, Xfinity i IBM pored objava u kojima se hvali Adolfa Hitlera i njegovu nacističku stranku na X-u.

Glavna izvršna direktorica X-a Linda Yaccarino pokušava ponovno pridobiti oglašivače koji su prekinuli svoje kampanje nakon što je tvrtku prošle godine kupio Elon Musk. Istraživači i razne organizacije dokumentirali su porast kontroverznog sadržaja na X-u, iako je tvrtka osporila njihove tvrdnje.

Iz X-a su poručili kako objave s porukama mržnje više neće biti moguće unovčavati, a prateći sadržaj bi bio označen kao nepoćudan za prikaz na radnom mjestu, što bi trebalo ograničiti njegov doseg.

Kako tvrde, njihov sustav oglašavanja ne stavlja namjerno brendove aktivno uz ovu vrstu sadržaja, niti brend aktivno pokušava podržati ovaj sadržaj postavljanjem.

Ujedno su optužili organizacije poput Media Mattersa da namjerno stalno osvježavaju stranice X-a kako bi uhvatili što više poznatih marki uz potencijalno sporne sadržaje. U tvrtki Comcast su također pokrenuli istragu, Apple i Oracle se zasad nisu oglasili.

Musk dolio ulje na vatru

IBM-ova odluka o prekidu oglašavanja na X-u dolazi nakon što je Musk u istaknuo i skrenuo pozornost na antisemitsku objavu na toj platformi te svojim izjavama privukao kritike.

U jednoj od objava kritizirao je Anti-Defamation League (ADL), ustvrdivši kako ta neprofitna organizacija 'nepravedno napada većinu Zapada, unatoč tome što većina Zapada podržava židovski narod i Izrael'.

Izvršni direktor ADL-a Jonathan Greenblatt odgovorio mu je u objavi na X-u, rekavši kako je - u vrijeme kada antisemitizam eksplodira u Americi i raste diljem svijeta - nedvojbeno je opasno koristiti osobni utjecaj za potvrđivanje i promicanje antisemitskih teorija.

Yaccarino je istaknula kako je stajalište tvrtke na čijem je čelu oduvijek bilo vrlo jasno - antisemitizam i diskriminacija bilo koga trebaju prestati u potpunosti.

Nakon spornih Muskovih komentara, koalicija 163 židovska čelnika ponovno je pozvala velike tvrtke poput Disneya, Applea i Amazona na prestanak financiranja X-a oglašavanjem, dok su Apple i Google pozvali na uklanjanje iz njihovih trgovina aplikacijama, piše CNBC.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.