OPTUŽBA ZA UHOĐENJE

eBay mora platiti tri milijuna dolara paru: Poslali im kući paukove i pogrebni vijenac

12.01.2024 u 14:58

Bionic
Reading

Američko ministarstvo pravosuđa odlučilo je da eBay mora platiti tri milijuna dolara nakon što su u kolovozu 2019. bivši zaposlenici tvrtke Ini i Davidu Steineru, paru iz Massachusettsa, na adresu slali žive paukove, žohare, pogrebni vijenac, krvavu masku svinje, pornografiju i knjigu o preživljavanju, među ostalim. Uslijedilo je to nakon što je par kritizirao tvrtku u svom biltenu, rekli su dužnosnici u četvrtak

Osim jezivih paketa, zaposlenici su otišli do kuće para u Massachusettsu kako bi ih nadzirali i instalirali GPS uređaj za praćenje na njihov automobil. Objavili su i adresu para na oglasniku Craigslist te tamo pozvali javnost na seksualne susrete u njihovu domu.

Američki državni odvjetnik rekao je da su zaposlenici, uključujući Jima Baugha, tadašnjeg višeg direktora sigurnosti i sigurnosti tvrtke, bili su ljutiti zbog biltena Steinerovih. Par je, naime, u svom biltenu objavljivao informacije namijenjene prodavačima na eBayu, čiji su ih zaposlenici potom slanjem jezivih paketa željeli potaknuti da promijene sadržaj svog biltena.

eBay je optužen za dvije točke uhođenja tijekom međudržavnih putovanja, dvije točke uhođenja putem elektroničkih komunikacijskih usluga, te po jednu točku za ometanje svjedoka i ometanje pravde, navodi se u priopćenju američkog državnog odvjetništva za okrug Massachusetts, prenosi CNBC.

eBay je pristao platiti kaznu od tri milijuna dolara, što je najveća zakonom dopuštena kazna za šest kaznenih djela, rekli su tužitelji. Tvrtka je svojim web stranicama objavila da 'preuzima odgovornost za loše ponašanje svojih bivših zaposlenika'. Ranije su rekli i da su otpustili sve uključene zaposlenike 2020. godine, uključujući bivšeg direktora komunikacija.

'Nagodba smatra eBay kazneno i financijski odgovornim za emocionalno, psihološko i fizičko teroriziranje izdavača online biltena iz straha da bi loš publicitet mogao negativno utjecati na njihovu tvrtku s popisa Fortune 500', rekla je Jodi Cohen, posebna agentic FBI-ja.

EBay je žrtve proveo kroz 'čisti pakao', rekao je Joshua S. Levy, vršitelj dužnosti američkog tužitelja za Distrikt Massachusetts. Tvrtka se 'upustila u apsolutno užasno, kriminalno ponašanje. Zaposlenici tvrtke i izvođači koji su uključeni u ovu kampanju stavili su žrtve kroz čisti pakao, u petrificirajućoj kampanji čiji je cilj ušutkati njihovo izvještavanje i zaštititi brend eBay', rekao je Levy.