USPJEH ZA PET MINUTA

Domaća tvrtka razvijat će Napster za mobitele

19.11.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Rhapsody, servis za distribuciju glazbe koji svoje usluge na europskom tržištu nudi pod poznatim brendom Napster, odabrao je tvrtku Pet minuta kao strateškog partnera u razvoju mobilnih aplikacija

Rhapsody ima katalog s više od 20 milijuna pjesama, kojima možete pristupiti putem mobitela, tableta i računala za mjesečnu naknadu. Napster su preuzeli 2011. godine.

Napster je popularnost stekao krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, kao prvi svjetski poznati servis za razmjenu glazbe (i drugog sadržaja) putem mreža peer-to-peer, što je njegova osnivača Shawna Fanninga dovelo i na naslovnicu časopisa Time. Kako je time de facto omogućio besplatnu razmjenu glazbe i drugih multimedijalnih sadržaja, nije prošlo dugo prije no što je imperija uzvratila udarac.

Diskografska industrija, uz pomoć bendova poput Metallice, tužbama ga je pokopala 2001. Potom ga je kupila tvrtka Roxio i pretvorila u dućan glazbe online, da bi ga preuzeo Best Buy pa Rhapsody.

U srpnju ove godine Rhapsody je uveo Napster u 15 europskih zemalja, a uslijedila je i integracija usluge s brojnim vodećim mobilnim operaterima diljem Europe.

U Rhapsodyju velike nade za širenje Napstera polažu u rast broja pametnih telefona i tableta. Tu u priču, kao strateški partner, ulazi naša tvrtka Pet minuta, specijalizirana za mobilne aplikacije i serverska rješenja namijenjena distribuciji glazbe. Jedna je od najbrže rastućih IT tvrtki, ne samo u Hrvatskoj, već i u srednjoj Europi, gdje je rangirana kao 31. među 50 koje je odabrala konzultantska kuća Deloitte

Na čelu joj je Luka Abrus, koji je kormilo tvrtke preuzeo nakon višegodišnjeg rada u Microsoftu Hrvatska.

'Ovisnici smo o glazbi i već se dugo kunemo u streaming glazbe čekajući dane kad ćemo imati milijunsku kolekciju singlova pod prstima. Sad imamo priliku stvarati novu generaciju takvog softvera', kazao je Abrus. 'Kroz razvojni centar ćemo otvoriti nova radna mjesta i imati priliku zaposliti najbolje hrvatske inženjere. Drago nam je što ćemo takvim stručnjacima omogućiti da u Zagrebu i Osijeku rade na projektima koji se nalaze u samom vrhu svjetske tehnologije i trendova.'

Partnerstvom s Pet minuta, Rhapsody je investirao u poboljšanje platforme kako bi dosegnuo još veći broj korisnika i proširio se na druga tržišta.

U proteklih sedam mjeseci, dvanaest programera i testera softvera iz Pet minuta pridružilo se timu inženjera Rhapsodyja u sklopu kojeg rade na razvoju mobilnih aplikacija za Android i iOS te unapređenju postojeće platforme koju koristi više od milijun pretplaćenih korisnika.

'Pet minuta je savršeni partner u našem daljnjem usavršavanju mobilnih aplikacija za distribuciju glazbe na zahtjev', smatra Brian Ringer, tehnički direktor tvrtke Rhapsody. 'Njihova kombinacija izvrsnih tehničkih vještina i strasti za sve vezano uz mobile i glazbu sjajan je dodatak rastućim inženjerskim timovima u Rhapsodyju.'

Napster je trenutačno dostupan u Austriji, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Norveškoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

Ima aplikacije za uređaje s iOS-om (iPhone, iPad, iPod Touch) i Androidom, kao i za računala te uređaje za dnevni boravak. Nude i liste izvođača te glazbene vodiče.