BRIGA MANJE

Znanstvenici potvrdili: Susjedna galaksija neće progutati naš Mliječni put

17.02.2018 u 08:12

Bionic
Reading

Prema svemu sudeći, najbliža galaktika koje smo se svi bojali nije niti približno velika koliko smo do danas pretpostavljali

Zahvaljujući čudima tehnologije i znanosti, paranoici koji cijelo vrijeme razmišljaju o neminovnom kraju svijeta od danas imamo jednu brigu manje. Susjedna galaktika Andromeda, sudeći prema najnovijim otkrićima, nije velika kao što smo pretpostavljali. Štoviše, ona je otprilike velika kao i naš rodni Mliječni put, piše The Independent.

Za ovo otkriće odgovorni su članovi Kraljevskog društvas+ astronoma koji su zahvaljujući kalkulacijama i mjerenju crne tvari u susjednom sazviježđu uspjeli izračunati njezine dimenzije.

Zašto je ovo važno?

Astronomi diljem svijeta Andromedu su do nedavno promatrali s dozom straha i fascinacije, s obzirom da je jedan od mogućih scenarija za neminovnu budućnost bio onaj u kojem kolosalna galakstika proguta našu koja je, navodno, puno manja.

Kako stvari stoje, one su otprilike iste veličine i mi nemamo razloga za brigu. 'Ovo otkriće u cijelosti mijenja koncept našeg svemirskog susjedstva' tvrdi astrofizičar Prajwal Kafle koji je radio na studiji objavljenom u mjesečniku Kraljevskog astronomskog društva u UK-u. 'Mislili smo da se radi o jednoj od najvećih galaktika, no nakon otkrića naše gledište se promijenilo. 'Zbilja je uzbudljivo da smo izmislili novu metodu i odjednom preokrenuli naglavačke pedeset godina kolektivnog shvaćanja'.

  • +15
Prekrasne slike svemira Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL

Zbog čega smo prije griješili?

Neshvaćanje susjednih galaktika nastalo je zbog krive procjene mračne tvari u Andromedi. 'Promatranjem orbita brzih zvijezda otkrili smo da sazviježđe ima puno manje crne tvari nego što smo prije mislili. Svega trećina njih otkrivena je u prijašnjim promatranjima' rekao je Dr. Kafle.

  • +4
Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: JAXA/Akihiro Ikeshita

Ovo je otkriveno mjerenjem brzine potrebne za 'bijeg' iz galaktike. Danas znamo koliko je energije potrebno za izlazak iz gravitacijskog polja Zemlje, odnosno koliko je potrebno za izlazak iz gravitacijskog polja galaktike - što je iskorišteno za proračun slučaja Andromede.