TEHNOLOGIJA I DRUŠTVO

Djeca i odrasli koji se zovu Alexa postali su metom sprdnje, a razlog je Amazonov digitalni asistent

03.02.2020 u 10:56

Bionic
Reading

Ime Amazonovog digitalnog asistenta zbog popularnosti je postalo sinonimom riječi 'sluga', te se iznimno negativno reflektiralo na brojne Amerikance koji se također zovu Alexa

Roditelji koji su svoju djecu nazvali Alexa susreću se s vrlo ozbiljnim problemom. Popularni Amazonov digitalni asistent u Americi je postao sinonimomom za riječ 'sluga'. Business Insider u novom izvješću navodi da sve veći broj ljudi proživljava diskriminaciju zato jer dijele ime s Amazonovom umjetnom inteligencijom.

'Osjećao sam se kao da me je netko ošamario po licu' komentirao je povrijeđeni roditelj. 'Što je najgore, ovdje nije riječ o zadirkivanju, već potpuno drugoj razini' nastavio je.

Problem, tvrdi izvor, leži u Amazonovom dodjeli popularnog ljudskog imena umjetnoj inteligenciji. Rezultat je povezivanje imena Alexa s 'nečime što služi'. Alexa navodno potiče odrasle i djecu da glasno naređuju, provociraju i maltretiraju svakog tko nosi spomenuto ime. 'Da smo nazvali dijete Sluga, bili bi na prvoj stranici novina' komentirala je jedna zabrinuta majka.

Business Insider je razgovarao sa šest odraslih osoba koji se zovu Alexa i otkrio je koliko su im se životi zakomplicirali nakon što je Amazonova umjetna inteligencija postala popularna. Jedna tinejdžerica je također opisala slučajeve seksualnog zlostavljanja, dok su roditelji trogodišnjeg djeteta odlučili uložiti pravni zahtjev za promjenu imena svoje kćeri.

Drugi su išli tako daleko da su kćer prebacili u privatnu školu u kojoj je zadirkivanje strogo zabranjeno.

Jedna majka je pokušala obratiti pažnju javnosti pokretanjem grupe Alexa is Human (Alexa je ljudsko biće) te je čak stupila u kontakt s Amazonom. Otvoreno ih je zamolila za pitala pomoć i razumijevanje, no još nije dobila odgovor, zaključuje izvor.