NOVO ISTRAŽIVANJE

Digitalizacija stvara nove tech poslove, sve je veća potreba za ovim vještinama

16.01.2024 u 10:05

Bionic
Reading

Gotovo polovica (45 posto) industrijskih tvrtki vjeruje da će digitalizacija biti glavni razlog stvaranja novih radnih mjesta u operativnoj tehnologiji (OT) u sljedeće tri godine, otkrilo je novo istraživanje tvrtke Schneider Electric, jednog od lidera u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji

Glavni nalaz istraživanja je opseg globalne krize vještina u industriji, pri čemu zapošljavanje stručnjaka predstavlja ključni izazov za više od polovice ispitanih (52 posto). Međutim, identificirano je i rješenje za ovaj problem. Uz otvaranje radnih mjesta, više od dvije trećine (70 posto) ispitanih slaže se da će digitalizacija pomoći u rješavanju nedostatka stručnjaka, ističući potencijal digitalnih alata za pružanje više od same produktivnosti i učinkovitosti.

Dok traje kriza vještina, radna mjesta u industriji prolaze brze promjene. Ciljevi održivosti i napredne tehnologije poput umjetne inteligencije (AI) sve se više integriraju u radnu snagu. Istraživanje je pokazalo da 45 posto i 47 posto ispitanika vjeruje da će sve veći zahtjevi industrijskih tvrtki za ispunjavanjem ciljeva ekološke i društvene održivosti zahtijevati značajno proširenje postojećih radnih mjesta u tvornici.

'Digitalizacija ne doprinosi samo produktivnosti i ukupnoj učinkovitosti. Presudna je za rješavanje određenih izazova povezanih s ljudima, a s kojima se suočavaju industrijska poduzeća', rekao je Ali Haj Fraj, viši potpredsjednik odjela Digitalne tvornice i industrijska automatizacija u Schneider Electricu.

'Za industrijska poduzeća postoji stvarna i konkretna prilika da optimiziraju i poboljšaju OT pozicije. Smanjenjem vremena utrošenog na administrativne zadatke i omogućavanjem ljudima da bolje ispune svoje potencijale, možemo riješiti mnoge ključne izazove s kojima se suočavaju ova poduzeća i pomoći izgradnji održive budućnosti.'

Budućnost radnih mjesta u operativnoj tehnologiji

Istraživanje je pokazalo da više od polovice ispitanika (52 posto) smatra da je zapošljavanje i zadržavanje stručnjaka izazov, ali izazov koji se može prevladati. To pokazuje da industrijska poduzeća dijele određenu razinu optimizma oko prevladavanja izazova radne snage.

Tri od pet ispitanika vjeruje da će se OT pozicije promijeniti u sljedeće tri godine, bilo umjereno (41 posto) ili značajno (19 posto). Nadalje, većina (73 posto) se slaže da će digitalizacija bitno promijeniti prirodu rada u sljedeće tri godine. Tri od deset ispitanih smatra da će digitalizacija najviše promijeniti ili poboljšati pozicije u kontroli kvalitete.

Istraživanje je također pokazalo da industrijske tvrtke u sljedeće tri godine očekuju javljanje potrebe za novim vještinama kao što su robotsko programiranje i integracija (49 posto ispitanika kaže da nemaju nikakve ili imaju nedostatne vještine u ovom području) te obrada podataka, vizualizacija i analitika. Ispitanici prednost daju ulaganju u obradu podataka, vizualizaciju i analitiku, dok gotovo polovina ispitanih programiranje i integracija robotike smatraju tek srednje prioritetnim.

Stoga, ključna preporuka istraživanja je da industrijske tvrtke trebaju surađivati s partnerima diljem svog ekosustava kako bi nadoknadili nedostatke tehnoloških vještina rješenjima, obukom i drugim sposobnostima i pripremili svoje radnike za budućnost.

'Promjenjiva priroda industrijske radne snage zahtijeva, i zahtijevat će sve više, ulaganja u digitalizaciju kako bi se osnažilo radnike i poboljšala njihova produktivnost i učinkovitost', rekao je Alex West, viši glavni analitičar, industrijski IoT i održivost u Omdiji. 'Ako tvrtke to ne učine, utjecaj na smanjenje inovacija i nesposobnost pronalaženja stručnjaka, bit će širi i ozbiljniji.'

Istraživanje je za Schneider Electric proveo globalni predvodnik u istraživanju tržišta, agencija Omdia, a ispitano je 407 industrijskih poduzeća, od malih i srednjih do velikih poduzeća. U istraživanju su sudjelovale zemlje zapadne Europe (Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Danska i Švedska), SAD-a, Kine, Indije i jugoistočne Azije (Vijetnam, Tajland i Filipini).