KOGA JOBS HOĆE NADMAŠITI?

Deset supermodernih uredskih zgrada

16.06.2011 u 10:41

Bionic
Reading

Steve Jobs želi u Cupertinu izgraditi najbolju uredsku zgradu na svijetu. Čak ni legendarno inovativnom šefu Applea to neće biti lako jer se i druge kompanije trude napraviti isto

Konkurencija je žestoka. Da vidimo s kime sve mora računati, u ICT svijetu i izvan njega.

Sjedište ING-a

Nizozemska bankarska grupacija sagradila je ovo neobično zdanje u Amsterdamu. Nismo sigurni liči li više na svemirski brod ili cipelu, ali fora izgleda.

Većina zgrade ima staklo kao fasadu, što joj daje visoku razinu prozirnosti i otvorenosti. Kako bi se smanjio gubitak topline i pregrijavanje, korišten je sustav s dva sloja stakla.

To ujedno smanjuje i razinu buke koja dopire izvana, što je korisno pošto je sjedište ING-a smješteno u blizini glavne amsterdamske prometnice A10.

Djelo je arhitektonskog studija Meyer & Van Schooten.

Tvornica VW Phaeton

Volkswagenovu Prozirnu tvornicu u Dresdenu, otvorenu 2002. godine, dizajnirao je arhitekt Gunter Henn. U njoj se obavljaju završni radovi na sastavljanju VW-ovog Phaetona.

Zidovi su joj gotovo u potpunosti napravljeni od stakla, a podovi od kanadskog javora. Nema dimnjaka, buke i otrovnih nusproizvoda, a može primiti do 250 turista dnevno. Njemački TV kanal ZDF povremeno u njoj organizira filozofske panel diskusije pod nazivom 'Filozofski kvartet'.

Googleplex

Naravno, kompleks u Mountain Viewu nemoguće je zaobići kad su kul uredske zgrade u pitanju.

Pet glavnih zgrada, površine 47.038 kvadratnih metara, smješteno je u sklopu većeg posjeda, površine 110 tisuća kvadrata, koji uključuje i 20 tisuća kvadrata velik park Charleston.

Izgrađen je za tvrtku Silicon Graphics između 1994. i 1997. godine, na zemljištu koje je nekad bilo industrijski pogon. Dizajn je osmislila tvrtka STUDIOS Architecture. Google ga je kupio 2006.

Sigurno ste pročitali da u njemu ima svega i svačega. No, jeste li znali da na krovovima osam zgrada ima solarne panele dovoljne za proizvodnju 1,6 megavata električne energije, čime pokriva trećinu svojih vršnih potreba?

Sjedište Vodaphonea u Portu

Zgužvana zgrada telekom diva u Portugalu djelo je arhitekata iz studija Barbosa & Guimaraes. Ima osam katova, od toga tri pod zemljom gdje su smješteni tehnički uredi, prostorije za obuku i parking.

Sjedište Oraclea

Larry Ellison smjestio je srce svog globalnog carstva u blizini Redwooda, na poluotoku San Francisca, na mjestu gdje se nekad nalazio zabavni park Marine World Africa USA.

Izvorno se sastojao od dvije zgrade, kojima je Ellison dodao još četiri. Prepoznatljivi Emerald City korišten je kao futurističko sjedište izmišljene tvrtke NorthAm Robotics u filmu Robina Williamsa 'Bicentennial Man'.

Sjedište Best Buya

Tvrtka koja drži petinu američkog tržišta elektronike izgradila je impresivnu zgradu u Richfieldu u američkoj saveznoj državi Minnesota 2003. godine, u vrijeme agresivne ekspanzije na globalnom tržištu.

Sjedište Red Bulla

Proizvođač i dan-danas najpoznatijeg energetskog napitka smjestio se u idiličnom zdanju u austrijskom mjestu Fuschl am See u blizini Salzburga. Između ostalog, sadrži dva vulkana u kojima rade kreativni timovi, kao i sobu za sastanke u obliku broda usred jezera.

McLarenov tehnološki centar

Polukružna zgrada staklenih zidova u Wokingu u Velikoj Britaniji djelo je arhitekta Normana Fostera i suradnika. Uz nju je napravljen niz od pet umjetnih jezera, čija se voda koristi za hlađenje objekta.

Glavni radni prostor podijeljen je na sekcije duge 18 metara, koje odvajaju šest metara dugi koridori. Unutra se još može naći i restoran za 700 gostiju, kafić, bazen i fitnes centar te tunel za testiranje aerodinamičnosti.

Renaissance Center

Sedam međusobno povezanih nebodera u središtu Detroita globalno su sjedište General Motorsa. Središnja zgrada ujedno je i najviši hotel na zapadnoj hemisferi, a u sebi sadrži i najveći krovni restoran, Coach Insignia.

Kompleks je toliko velik da ga čak i u gradu veličine Detroita nazivaju gradom unutar grada. Osmislio ga je arhitekt John Portman.

Zgrada Capitol Recordsa

Najstarija u ovom pregledu, ali još uvijek tako kul. Jedan od najprepoznatljivijih holivudskih obilježja, ovaj 13-katni toranj otporan na potrese bio je prva okrugla uredska zgrada u svijetu.

Iako arhitekt Welton Becket to nije tako zamislio, podsjeća na hrpu naslaganih ploča na gramofonu. Na vrhu je neonski natpis koji Morseovom abecedom blinka riječ 'Hollywood'.

Gradnju je naručio EMI. Dovršena je 1956. Zovu je i 'kuća koju je sagradio Nat', zbog ogromnog financijskog doprinosa kojeg je toj diskografskoj kući donio Nat 'King' Cole.