RECENZIJA

Dell XPS 12 Duo: Ultrabook koji želi biti i tablet

28.01.2014 u 09:02

Bionic
Reading

Dell je proteklih godina na tržište izbacio cijeli niz različitih prijenosnih računala, a sa XPS-om pridružio se drugim proizvođačima koji su, više ili manje uspješno, pokušali spojiti ultra prijenosna računala i tablete

Dellov XPS 12 Duo, koji smo dobili na testiranje iz tvrtke Comtel, veoma je zanimljiv križanac ultrabooka i tableta. Na prvi pogled ništa ne otkriva kako se iza jednostavnog i minimalističkog dizajna skriva snažan uređaj.

U Dellu su mislili na sve, pa tako XPS 12 Duo dolazi u elegantnoj kutiji koja privlači pozornost, a čija je unutrašnjost presvučena plišem kako bi se spriječilo bilo kakvo oštećenje uređaja.

Elegantna vanjština

Sam XPS 12 napravljen je od aluminijskog okvira presvučenog karbonskim vlaknima što ga čini vrlo laganim, a istovremeno izdržljivim. Najteži dio samog kućišta je ekran koji je presvučen Corning Gorilla Glassom. Dio ispod tipkovnice na koji se najčešće oslanjaju ruke presvučen je magnezijem, što daje ugodan dojam i pri duljem radu.

Težak je nešto više od kilogram i pol pa je pogodan i za cjelodnevno nošenje u torbi, a nećete se namučiti ni nosite li ga na rukama dulje vrijeme.

Dizajn je veoma minimalistički. S jedne strane su tek dva USB 3.0 utora, jedan 20-pinski mini-display utor te utor za slušalice, dok su s druge smješteni utor za punjač, prekidač za paljenje, gumb za blokiranje rotacije ekrana u tablet modu te, zanimljivo, gumb za kontrolu glasnoće.

Prebacivanje iz ultrabooka u tablet je veoma jednostavno. Dovoljno je tek lagano pritisnuti gornje kutove ekrana i zarotirati ga za 180 stupnjeva unutar aluminijskog okvira.

Ostavite li ga u podignutom položaju, dobit ćete zanimljiv uređaj za prezentacije jer će sustav automatski zarotirati sliku. Spustite li poklopac do kraja, uređaj se pretvara u tablet.

Gorilla Glass tu izvrsno odrađuje svoju funkciju jer unatoč čestom korištenju nismo primijetili nikakve packe ili otiske prstiju na ekranu. Iako je namijenjen upravljanju prstima, jednako dobro funkcionira i uzmete li u ruke stilus.

Sam je ekran 12,5-inčni (31,7 centimetara) Full HD (rezolucije 1920 puta 1080 piksela) multi touch, s integriranom kamerom od 1,3 megapiksela i gumbom Windows 8.

Kamera daje pristojnu sliku u dobro osvijetljenim prostorima, dok se pri slabijem osvjetljenju nešto teže razaznaje objekt na slici. No, kako je njena glavna namjena za komunikaciju programa za razgovor, sugovornici neće imati problema s prepoznavanjem i praćenjem što se događa s ove strane ekrana.

Ekran je vrlo živih i jasnih boja, što posebno dolazi do izražaja prilikom obrade fotografija odnosno gledanja multimedije. Čak i na vrlo jakom suncu bilo je moguće vidjeti što se događa na ekranu, pogotovo ako su prevladavale svijetle boje kao što je to slučaj prilikom pisanja nekog dokumenta.

Tipkovnica je, iako plastična, veoma ugodna za rad. Tipke su blago zaobljene, dovoljno velike za nesmetano tipkanje i dulje vrijeme, a noćne ptice posebno će cijeniti činjenicu da tipkovnica ima pozadinsko osvjetljenje.

Touch pad je velik i ugodan za korištenje, a podržava i upravljanje gestama koje su, u našem slučaju, Windowsi 8 znali krivo protumačiti pa je kretanje po web stranicama i dokumentu često bilo jednostavnije korištenjem ekrana osjetljivog na dodir.

U stavu spremno, dok kažeš 'Dell'

Primjerak koji smo dobili dolazi s predinstaliranim operativnim sustavom Windows 8. Pokreće ga četverojezgreni Intel Core i7 2.0 GHz koji u kombinaciji s Intelovim start sustavom Rapid omogućava podizanje Windowsa u desetak sekundi. U ponudi je i verzija s dvojezgrenim procesorom Intel Core i5 za manje zahtjevne korisnike.

XPS 12 dolazi s osam GB RAM-a i 256 GB SSD tvrdim diskom te Rapid storage sistemom za brzu pohranu. Dell je uz to ubacio i svoj Backup i Recovery kako bi korisnici mogli u svakom trenutku napraviti rezervnu kopiju najvažnijih dokumenata.

Kako uređaj nema mogućnost spajanja na LAN, za spajanje na internet koristi WLAN odnosno Bluetooth 4.0 tehnologiju.

Zvučnici su gotovo neprimjetni, smješteni sa strane i u prvi tren smo ih zamijenili za čitač kartica. No iako djeluju malo, dovoljno su jaki za ugodno slušanje i u bučnoj okolini.

Kao i ostali ultrabookovi, ni Dellov XPS 12 nema optički uređaj, što u kombinaciji sa samo dva USB utora može pojedinim korisnicima biti problematično.

Litij-ionska baterija, koja se ne može odvojiti od računala, traje između četiri i sedam sati, ovisno o tome što se radi na računalu. Nama je, uz umjereno surfanje internetom, slanje e-mail poruka i nezahtjevan rad trajala oko pet sati. Kad smo uključili multimediju, vrijeme je palo na oko četiri sata.

Trunčicu prevelik za tablet

Iako nam se ideja da ultrabook u jednom potezu možemo pretvoriti u tablet činila veoma privlačnom, u praksi se to pokazalo dosta nepraktičnim.

Naime, sa 12,5 inča XPS 12 je ipak malo prevelik za tablet. Potrebno je nešto korištenja da biste pronašli najudobniji položaj za držanje, a dulje korištenje bilo je dosta naporno zbog njegove težine.

Također, Windowsi su nam zadavali probleme oko tipkanja na virtualnoj tipkovnici jer je ona u pojedinim trenucima jednostavno nestala, a za povratak je trebalo napraviti nekoliko koraka više no što bismo htjeli.

Ipak, zahvaljujući veličini ekrana i tipkovnica je dovoljno velika da se na njoj može ugodno tipkati i dulji e-mail ili dokument.

Kao ultrabook, izvrstan

Zaključili smo kako je Dellov XPS 12 puno ugodniji za rad kao ultrabook, a njegov rotirajući ekran najbolje dolazi do izražaja kada trebate obaviti neku prezentaciju odnosno pokazati nekome što radite na ekranu bez okretanja cijelog računala.

Zainteresirani će za ‘slabiju’ verziju s procesorom Intel Core i5 morati izdvojiti 10.290 kuna + PDV (ukupno 12.862,5 kn), dok će za 'jaču' verziju s procesorom Intel Core i7 izdvojiti 11.490 kuna + PDV (ukupno 14.343,62 kn).

Nije to mali novac, ali ekskluzivnost nikad nije bila jeftina.