POST MORTEM

David Brevik: 'Diablo je trebao biti igra na poteze'

13.05.2016 u 14:17

Bionic
Reading

Ovogodišnji GDC odnosno Game Development Conference imao je mnogo zanimljivih predavanja, no jedno od najzanimljivijih bilo je ono Davida Brevika, dizajnera popularnog akcijskog RPG-a Diablo

Brevik je, podsjetimo, bio direktor Blizzarda North deset godina te je radio na mnogim kultnim naslovima. Nastanak njegove omiljene videoigre je, doduše, sezao daleko prije nego što je Blizzard uopće nastao. Radi se, naravno, o Diablu - igri koja je, ako ste pitali Brevika u to vrijeme - trebala izgledati poprilično drukčije od onog što igramo danas.

Da, Diablo je i dalje u sebi imao vragove i heroje koji ih ubijaju, no radilo se o daleko nemilosrdnijem naslovu. Naime, igra je u svim modovima trebala imati permadeath, a dodatni sadržaj u vidu predmeta i čudovišta trebao se kupovati putem boostera inspiriranih Magic: The Gatheringom

Kao što se vidi iz konačne verzije Diabla, stvari su se kretale u malo drukčijem smjeru makar, prema reakcijama mnogih fanova serijala, na kraju nismo baš puno propustili.

Ovaj Brevikov govor ulazi doista duboko u filozofiju dizajna videoigara pa ako niste developer ili netko koga ovo zaista zanima, možda ovo nije najbolji način na koji ćete potrošiti preko sat i pol vremena. Da, video odnosno predavanje ne spada među najkraće priloge ikad.

U drugu ruku, ako vas zanima kako su se igre dizajnirale u to vrijeme te volite slušati o iskustvima veterana gejming industrije, ovaj video je prava stvar za vas.

Diablo: A Classic Game Postmortem