CES 2014.

Danas na CES-u, sutra i vašem gradu

Bionic
Reading

Inovacije su pogonska osnova CES-a. Mnogi proizvodi i aplikacije koje se ovih dana može vidjeti u Las Vegasu već sutra mogu postati ne samo dijelom svakodnevnice, već i pravi hitovi

Nakon otvaranja i uvodnih prezentacija koje su održali čelni ljudi Sonyja, Yahooa i drugih renomiranih kompanija kao i Gary Shapiro, čelnik udruženja CEA koje organizira sajam, International CES odvija se dalje, opsjednut masom poslovnih posjetitelja.

Shapiro je na posebnoj press-konferenciji istaknuo kako je sajam opet narastao, ima više posjetitelja i sajamske površine, no i žestoko opovrgao analitičko mišljenje da prodaja potrošačke elektronike pada za jedan posto. Svi pokazatelji govore kako se broj prodanih uređaja povećava i on očekuje daljnji rast u 2014. godini.

Iako na sajmu nema Applea, Googlea, HP-a i Microsofta, ostale velike kompanije svakako nastoje na ovom sajmu predstaviti svoje vizije i inovacije, u većoj mjeri negoli nove proizvode. No predstavlja se 20 tisuća novih proizvoda, a neki od njih zacijelo će postati hit.

Osim mini računala Edison, predsjednik uprave Intela Brian Krzanich predočio je Intelove dizajne za uređaje koji se nose na tijelu, uključujući pametne slušalice s podrškom za biometriju i fitnes, kao i robnu marku Intel Security, pomoću koje će se prepoznavati svi Intelovi sigurnosni proizvodi i usluge, a u koju će s vremenom biti uklopljeni proizvodi tvrtke za računalnu sigurnost McAfee.

Osobitu pažnju izazvali su startupovi objedinjeni u tzv. Eureka Parku, smještenome u hotelu Venetian. Gary Shapiro istaknuo je kako su inovacije pogonska osnova CES-a i možda upravo proizvodi i aplikacije predstavljene u Eureka Parku mogu sutra postati mainstream.

Kao primjer je naveo lanjsku premijeru smartwtcheva tvrtki Peeble i I'm Watch, što su zdušno prihvatili veliki proizvođači poput Sonyja i Samsunga. Danas na CES-u svoje pametne satove predstavlja petnaestak kompanija, a napravljen je i specijalni dio paviljona TechZone nazvan WristRevolution

Na Eureka Parku dio kompanija nastupao je pod crowdfounding okriljem tvrtke Indiegogo, a dio njih samostalno traži svoj put. Nastup će im se svakako isplatiti, jer su mjesto na sajmu dobili po dampinškim uvjetima.

Zanimljivo je kako većina startupova nije predstavljala mobilne ili računalne aplikacije, nego određena hardverska rješenja, npr. dizajnerske kablove koji služe kao komadi nakita, stalak za tablet koji služi za jednostavnije kukovanje kad korisnik leži, bljeskalicu za mobilne uređaje, memorijski privjesak s miniUSB i USB priključcima, rješenje koje omogućuje korisniku da se na parlafon putem mobilnog uređaja, elektronski stetoskop i slično.

Koja rješenja od predstavljenih mogu postati opće mjesto potrošačkih navika, vidjet ćemo kad veliki proizvođači preuzmu neke od tih inovacija.